Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

5.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη – Εξετάζουν ενίσχυση των παραγωγών τομάτας και αγγουριού

Πρέπει να διαβάσετε

Τη διαβεβαίωση ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στους αιγοπροβατοτρόφους και τους φραουλοπαραγωγούς, θα εξεταστούν οι επιπτώσεις στην τομάτα και το αγγούρι παρείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ., Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο κ. Βορίδης αναγνώρισε πως έχει δημιουργηθεί μια διαταραχή στην καλλιέργεια των δύο αυτών προϊόντων και προανήγγειλε ότι το Υπουργείο θα την εξετάσει προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση των παραγωγών. Πρόσθεσε παράλληλα ότι θα υπάρξει ανάλογη έρευνα και για την καλλιέργεια της μελιτζάνας.

Σε ό,τι αφορά την απόσταξη κρίσης για τους οινοπαραγωγούς, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι «το κρασί ήδη έχει πληγεί σημαντικά» και συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία αξιοποίησης του κανονισμού.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, κάτι που όπως τόνισε, συνιστά πανελλαδικό ζήτημα.

Εξάλλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχάλη Κατρίνη τοποθέτησε χρονικά την επεξεργασία των στοιχείων για τη διαταραχή της αγοράς της φράουλας εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι στόχος του Υπουργείου είναι η συνολική εξέταση του εύρους και του ύψους της διαταραχής στην «εξαιρετικά δυναμική καλλιέργεια της φράουλας» όπως είπε σχετικά και παράλληλα έσπευσε να απονείμει τα εύσημα στους παραγωγούς του συγκεκριμένου προϊόντος τονίζοντας ότι έχουν υψηλό επίπεδο οργάνωσης και επαγγελματισμού.

Επιπροσθέτως, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και στο «εργαλείο μεταβίβασης και ενίσχυσης με κεφάλαια κινήσεως των παραγωγών μας» όπως αποκάλεσε το αίτημα που έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση με ποσά έως 5.000 ευρώ των αγροτών πληγέντων ή πληττόμενων κλάδων ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 13ης Μαΐου.

«Δεν πρόκειται για 5.000 ευρώ ανά αγρότη αλλά για έως 5.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη» διευκρίνισε ο κ. Βορίδης προσθέτοντας ότι αυτά τα χρήματα αποτελούν «μια πρόσθετη ευελιξία, ένα μέτρο μέσα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενισχυθούν οι αγρότες που επλήγησαν».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των αιγοπροβατοτρόφων ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι «μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινώσουμε το ποσό με το οποίο θα αποζημιώσουμε αλλά και τον μηχανισμό με τον οποίο αυτοί θα αποζημιωθούν».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα