Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι servicers, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και οι μη συστημικές τράπεζες, εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το «πλαφόν» στο επιτόκιο των ενήμερων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και τη «σταθεροποίησή» του για 12 μήνες, αρχής γενομένης από τις 2 Μαΐου 2023.
Κοινός στόχος είναι να μη δημιουργηθούν ενήμεροι δανειολήπτες 2-3 ταχυτήτων ανάλογα με το πού βρίσκεται το δάνειό τους -αν, δηλαδή είναι στις τράπεζες ή στους servicers, αν έχει ρυθμιστεί διμερώς ή μέσω εξωδικαστικού. Σε ό,τι αφορά τις μη συστημικές –που έχουν μικρό μερίδιο των στεγαστικών δανείων– εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα στοιχηθούν με τις συστημικές.
Τι θα κάνουν οι servicers
Εκτιμάται ότι μέχρι αύριο Μ. Τετάρτη – ενδεχομένως και σήμερα – θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από τις τράπεζες (είναι πιθανόν να έχουμε ξεχωριστές ανακοινώσεις από την κάθε τράπεζα) και την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν οι servicers χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί αν θα έχουν ενιαία γραμμή.
Την σκυτάλη θα πάρει μετά τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών -με τα πράγματα να είναι πολύ ευκολότερα– ώστε να «παγώσουν» και τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν ρυθμιστεί μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και είναι ενήμερα με το επιτόκιό τους να διαμορφώνεται σε euribor 3μήνου (σήμερα άνω του 3%) συν 2,5% (για τα εξασφαλισμένα δάνεια).
Σε αντίθεση με τις τράπεζες που είναι «ιδιοκτήτες» των δανείων, οι servicers διαχειρίζονται δάνεια και θα πρέπει να λάβουν το «πράσινο φως» από τους επενδυτές τους – ιδιοκτήτες των δανείων, αλλά και τις ξένες μητρικές τους, κυρίως όταν πρόκειται για ένα μέτρο οριζόντιου χαρακτήρα. Το γεγονός αυτό από μόνο του κάνει τη συζήτηση πολύ πιο «δύσκολη» από αυτή μεταξύ των τραπεζών και στο χθεσινό Δ.Σ της Ενωσης των Εταιρειών Διαχείρισης συζητήθηκε το θέμα αλλά δεν υπήρξε απόφαση.
Το «ok» και τα αγκάθια
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι εταιρείες διαχείρισης έχουν ήδη εισηγηθεί θετικά προς τους επενδυτές, καθώς ένα μέτρο προστασίας από περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων διαφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό την τήρηση της ρύθμισης.
Πηγές της αγοράς ανέφεραν ότι ήδη πολλές ρυθμίσεις στεγαστικών κυμαινόμενου επιτοκίου προσφέρουν «σταθερή» δόση και οι όποιες επιβαρύνσεις από την άνοδο του επιτοκίου μεταφέρονται στην τελευταία δόση.
Μια ακόμα σοβαρή παράμετρος σε ό,τι αφορά τους servicers είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των δανείων που διαχειρίζονται είναι τιτλοποιήμενα (περί τα 60 δισ. ευρώ συνολικά σε στεγαστική, καταναλωτική και επιχειρηματική πίστη) και στην άσκηση που πρέπει να «τρέξουν» θα πρέπει να μετρήσουν το αποτύπωμα που έχει το «πάγωμα» του επιτοκίου (μικρότερο επιτόκιο σημαίνει λιγότερα έσοδα για το SPV και τους ομολογιούχους), που δεν προβλέπεται από τα securitisation documents. Θα πρέπει εξάλλου να διασφαλιστεί ότι δεν θα «ανοίξει» θέμα re-rating των τιτλοποιήσεων.