Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, 2025
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στεφανάκης στο CRETA: Θέμα ημερών να ανοίξει το σπήλαιο του Δικταίου Άντρου

Πρέπει να διαβάσετε

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη είχε σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης.

Ο Δήμαρχος έθεσε όλα τα θέματα στην Υπουργό που άπτονται της αρμοδιότητας της και το μείζον θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν το άνοιγμα του Δικταίου Άντρου που έχει κλείσει μετά το πρόσφατο σεισμό για προληπτικούς καθαρά λόγους.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κ. Στεφανάκης ανέφερε πως από την ημέρα του καταστροφικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου το Δικταίον Άντρο είχε κλείσει για προληπτικούς λόγους ώστε να μην δημιουργηθεί πανικός στους πολίτες σε έναν ενδεχόμενο μεγάλο μετασεισμό. «Έγινε επιθεώρηση στο σπήλαιο από κλιμάκια, δεν διαπιστώθηκε έπειτα από πολύωρη έρευνα, το παραμικρό και καθώς η σεισμική ακολουθία έχει χαλαρώσει, πρέπει να ανοίξει το Δικταίον Άντρον, για να μην έχουμε προβλήματα και την επόμενη σεζόν».

Μάλιστα, έγινε παρέμβαση από την κα. Μενδώνη στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, ώστε να γίνει εισήγηση προς το υπουργείο Πολιτισμού και να ανοίξει άμεσα. «Είναι θέμα ημερών η επαναλειτουργία του, καθαρά γραφειοκρατικό το ζήτημα. Η υπουργός άμεσα απέστειλε και ειδικό κλιμάκιο που διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει θέμα».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, πριν το σεισμό υπήρχαν συγκρίσιμα μεγέθη με την επισκεψιμότητα του 2019. «Φτάσαμε και σε 1.800 επισκέπτες το 2021, σε μεγάλες καταγραφές επισκεψιμότητας. Δυστυχώς, με το σεισμό και τα προβλήματα που ακολούθησαν κατέρρευσε αυτό και με την παρέμβαση του Υπουργείο το επόμενο διάστημα, θα έχουμε το άνοιγμα του Δικταίου Άντρου».

Παράλληλα επιταχύνεται η διαδικασία για τη δημιουργία επίγειου τελεφερίκ στο Οροπέδιο Λασιθίου. «Είναι μια ιδέα που γεννήθηκε από την υπουργό το 2019, την πρώτη φορά που την επισκεφθήκαμε. Ζητήσαμε και διαπραγματευτήκαμε για τα έσοδα του Δικταίου Άντρου. Αυτά τα χρήματα, πάνε στο υπουργείο Πολιτισμού και πάγιο αίτημα του Δήμου αλλά και παλιότερα από τους κοινοτάρχες ήταν να υπάρχει ένα ποσοστό υπέρ των κατοίκων της περιοχής καθώς επιβαρύνεται η περιοχή από τους τόσους χιλιάδες επισκέπτες. Όμως δεν μπορεί να γίνει καθώς είναι δεσμευμένα τα ποσά αυτά στις μνημονιακές δεσμεύσεις».

Όπως ανέφερε ο κ. Στεφανάκης, η κα. Μενδώνη επανάφερε το ζήτημα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ενταχθεί στο 2022 και να δημοπρατηθεί. «Ο δήμος έχει ξεκινήσει μελέτες, είναι τεχνικά δύσκολες γιατί το τελεφερίκ θα κινείται επίγεια και θα έχει μεταβαλλόμενη κλίση, δηλαδή θα ακολουθήσει το ανάγλυφο του τοπίου».

Ο κ. Στεφανάκης αναφέρθηκε και στις ανασκαφές που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου. «Είναι σε εξέλιξη, με σημαντικά ευρήματα και αρχιτεκτονικά και κινητά ευρήματα. Ο δήμος χρηματοδοτεί την ανασκαφή σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, μέσα από εμπνευσμένη διαδικασία υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η υπουργός, για να συνεχίσουν οι ανασκαφές στην περιοχή της Πλάτης, αλλά έχουν εντοπιστεί και σε άλλα σημεία».

Κλείνοντας, ο κ. Στεφανάκης αποκάλυψε ότι έχει αποκαλυφθεί ένας χώρος περισσότερο από 400 τ.μ. μινωικής περιόδου. «Η υπουργός είναι ενθουσιασμένη με το εγχείρημα και μέσα από το μνημόνιο μας δίνεται η δυνατότητα αυτή. Θα έχουμε ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα, είναι σημαντικό».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα