Σε δεινή θέση βρίσκονται κτηνοτρόφοι και καταναλωτές λόγω του κύματος ανατιμήσεων που καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat:
- το βοδινό κρέας στην Ελλάδα ακρίβυνε τον Δεκέμβριο κατά 18,7% όταν ο μέσος όρος αυξήσεων στην Ευρωζώνη ήταν 13,2%.
- το χοιρινό ακρίβυνε στην Ελλάδα το 2022 κατά 19,7% με τον μέσο όρο αυξήσεων στην Ευρωζώνη να αγγίζει το 15,9%,
- ενώ στο αιγοπρόβειο οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 10,1% από 9,3% στη ζώνη του Eυρώ.
Την ίδια ώρα κτηνοτρόφοι ζητούν ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία καθώς το κόστος παραγωγής εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
«Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ξεπερνούν δηλαδή το 100%» τόνισε ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής κτηνοτρόφων ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης , ο οποίος χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες» τις τιμές τρων ζωοτροφών. «Σύμφωνα με πληροφορίες μας η τιμή του καλαμποκιού έχει πέσει στα 70 με 75 ο τόνος. Αυτό δεν είχε φανεί στον καταναλωτή γιατί οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να αγοράζουν τις ζωοτροφές στα ίδια επίπεδα, ίσως και λίγο «τσιμπημένες»», σημείωσε.
Αναφορικά με την τιμή λιανικής στο κρέας ο κ Τζουλιαδάκης σημείωσε πως είναι «τσουχτερή» σε σχέση με την τιμή που πουλάει ο παραγωγός. «Θα πρέπει το κράτος να πατάξει την αισχροκέρδεια, να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί».
Τέλος σημείωσε πως ανατιμήσεις παρατηρούνται και στα γαλακτοκομικά προϊόντα αφού λόγω του τεράστιου κόστους παραγωγής έχει ανέβει και η τιμή του γάλακτος.
«Οι τελευταίες ανατιμήσεις ήταν πριν την περίοδο των γιορτών, πλέον οι τιμές είναι σταθερές», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου κρεοπωλών ν. Ηρακλείου Μανώλης Δατσέρης.
Όπως τονίζουν οι κρεοπώλες έχουν και οι ίδιοι πληγεί από το κύμα να ανατιμήσεων, ενώ την κατάσταση επιβαρύνει το γεγονός ότι οι καταναλωτές, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές υποχρεώσεις, έχουν μειώσει την ποσότητα κρεάτων που αγοράζουν.
«Από την αρχή των ανατιμήσεων απορροφήσαμε μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων, δεν αντέχουμε άλλο», κατέληξε ο κ. Δατσέρης.