Στην εκτίμηση πως οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι σημαντικότερες εκ των αρχικά προβλεπόμενων προχώρησε μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός τόνισε πως μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις για την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Θέλοντας να δείξει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τα μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είπε πως θα υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις για όσες επιχειρήσεις έκλεισαν και για όσες έχουν συρρίκνωση τζίρου, οι οποίες θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την αναστολή της πληρωμής κάθε είδους δόσεων τους. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ακόμη πως θα ληφθούν μέτρα για 390.000 εργαζόμενους, όπως η χορήγηση έκτακτου επιδόματος ειδικού σκοπού.
Στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να καθορισθεί το πλαίσιο των αποφάσεων για τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής τα οποία σκοπεύει να λάβει η ΕΕ, ώστε να απορροφήσει τους μεγάλους κραδασμούς που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία, αποσοβώντας τον κίνδυνο ύφεσης που διαγράφεται στον ορίζοντα.
Υπό τα δεδομένα αυτά ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τις έκτακτες συνθήκες που βιώνει και η ελληνική οικονομία, τόσο από τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος το οποίο απαιτεί ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες, όσο και από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Η δύσκολη αυτή κατάσταση καθορίζει τις διεκδικήσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της 26 – 27 Μαρτίου τις οποίες άλλωστε προδιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα. Τα ελληνικά αιτήματα είναι τα ακόλουθα:
– Να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την διαχείριση του προσφυγικού από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
– Να εξαιρεθούν, επίσης, οι δαπάνες για την διαχείριση των επιπτώσεων του κορωνοϊου από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
– Να υπάρξει ευελιξία σε ότι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κυκλική προσαρμογή του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.