Σε μια συζήτηση αφιερωμένη κυρίως στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο υπουργός των Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ενημέρωσε τη Βουλή για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο πρόγραμμα «Ηρακλής 2» αλλά και τη διαμόρφωση νέου προγράμματος «Γέφυρα».
Ο κ. Σταϊκουρας, εξήγησε πως τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 48% από τον Μάρτιο του 2016 μέχρι σήμερα, ωστόσο αναγνώρισε πως ο κίνδυνος επιδείνωσης τους είναι ορατός λόγω της πανδημίας ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση θα κάνει τις αναγκαίες ενέργειες για την παράταση και επέκταση του Ηρακλή. «Είναι γεγονός ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον απαιτούμενο βαθμό πρόσβασης στο τραπεζικό δανεισμό! Και αυτό πρέπει ν’ αλλάξει με ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν, φυσικά με προσοχή, μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός των Οικονομικών τόνισε ακόμα πως η κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάγκη συνέχισης των μέτρων στήριξης της ΕΕ. « Αυτό είπαμε στο Eurogroup. Αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και νομίζω ότι θα έχει αίσια έκβαση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Καταθέσαμε στα ευρωπαϊκά όργανα την πρότασή μας για επέκταση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ – όπως έγινε στην Ιταλία τέσσερις φορές. Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται θετικά προς αυτή την πρωτοβουλία. Προτείνουμε επέκταση του προγράμματος από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022. Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης κόκκινων δανείων φθάνοντας σε μονοψήφια ποσοστά».
Ο κ. Σταϊκούρας διαμήνυσε πως η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Τράπεζες της Ελλάδας, για τη δημιουργία μιας bad bank, με όρους ανάλυσης κόστους-οφέλους για τους πολίτες, το δημόσιο και τις ίδιες τις τράπεζες τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες
Bad bank με τιτλοποιήσεις σε όρους αγοράς
Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε την πρότασή του και προειδοποίησε πως η πανδημία θα φέρει επιπτώσεις στην οικονομία που ακόμα δεν έχουν γίνει ορατές. «Η πανδημία διατάραξε την οικονομική δραστηριότητα με σοβαρές επιπτώσεις στα νοικοκυριά. Αυτή τη φορά όμως η αντίδραση τις από την ΕΕ ήταν άμεση και συντονισμένη με την ΕΚΤ να λαμβάνει μέτρα νομισματικής χαλάρωση που απέτρεψαν συνθήκες έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων και της απασχόλησης! Τα μέτρα και η ύφεση οδήγησαν στην αύξηση του χρέους απέτρεψαν όμως τη μαζική κατάρρευση επιχειρήσεων», είπε ο διοικητής και πρόσθεσε: «τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν στη σωστή κατεύθυνση και κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα! Τα σημάδια δεν είναι ακόμα όμως πλήρως εμφανή στην πραγματική οικονομία και θα είναι πολύ πιο ορατά μετά την άρση των μέτρων».
Αναφερόμενος στην πρότασή του ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως το δημόσιο θα διατηρήσει το δικαίωμα συμμετοχής του στα κέρδη, ενώ η μεταβίβαση κόκκινων δανείων στην εταιρία διαχείρισης ενεργητικού θα παράσχει κίνητρα στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. « Να γίνουν τιτλοποιήσεις με όρους αγοράς που θα αυξήσει τη ρευστότητα των τραπεζών και την ποιότητα εποπτικών κεφαλαίων», είπε και πρόσθεσε: «Προτείνουμε ένα δημόσιο αγαθό! Έχει παρουσιαστεί στους θεσμούς με ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση».
«Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί αμέσως, και το πρόγραμμα μπορεί να υιοθετηθεί ως συστημική λύση συμπληρωματική του Ηρακλής! Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών θα συνεχίσουν να υφίστανται 45 δις ευρώ κόκκινα δάνεια! Στη πρόταση ΤτΕ το κόστος εξυγίανσης ισολογισμών τραπεζών επωμίζονται οι ίδιες οι τράπεζες. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητας προβλήματα κόκκινων δανείων η ΤτΕ είχε καθήκον να φέρει στο τραπέζι τη πρόταση».
Τράπεζες: Δεν δανειοδοτούνται «προβληματικές κατηγορίες»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωση Τραπεζών, Γ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στο ζήτημα που ακούγεται πολλές φορές και ως κριτική απέναντι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αφορά στην ελλιπή παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις. «Το τραπεζικό σύστημα έχει όντως μεγάλη ρευστότητας, αλλά δεν συνεπάγεται αυτό πιστωτική επέκταση αυτόματα. Δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό όσοι δεν τηρούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια! Οι λόγοι που δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια είναι πολλοί! Είτε γιατί έχουν κόκκινα δάνεια είτε αρύθμιστες οφειλές! Κατηγορία που καθίσταται προβληματική ως πιθανότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων. Οι τράπεζες είναι εποπτευόμενες οικονομικές μονάδες, δέχονται καταθέσεις και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τις επιστρέψουν όταν οι καταθέτες τις απαιτήσουν. Τα δάνεια που δίνουν πρέπει να είναι εισπράξιμα. Αν δεν είναι υπονομεύεται η ικανότητά τους να ανταποκριθούν στην υποχρέωση επιστροφής καταθέσεων», είπε.
Τέλος, ο Αν. Πανούσης, πρόεδρος του δ/σ των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις προειδοποίησε πως από την πανδημία θα δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια, αρκετών δις ευρώ, ζητώντας να υιοθετηθεί έγκαιρα το κατάλληλο καθεστώς διαχείρισής τους.
Πηγή: iefimerida.gr