Το 2024 αποτέλεσε σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή αγορά επενδύσεων σε ξενοδοχεία, με τον όγκο συναλλαγών να εκτοξεύεται κατά 62% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 17,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση HVS European Hotel Transaction Report. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2019, σηματοδοτώντας την ισχυρή ανάκαμψη του κλάδου.
Η έντονη δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες τροφοδοτήθηκε από τη χαλάρωση των επιτοκίων και την αυξημένη ρευστότητα από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, κυρίως σε μεγάλες χαρτοφυλιακές συναλλαγές. Η μέση τιμή ανά δωμάτιο αυξήθηκε κατά 9% φτάνοντας τα 215.300 ευρώ, ενώ η μέση τιμή ανά ξενοδοχείο διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5%.
Η θέση της Αθήνας στη νέα επενδυτική πραγματικότητα
Στις πόλεις με τη μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα, η Αθήνα ξεχώρισε ως ένας από τους πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ευρώπη για συναλλαγές μεμονωμένων ξενοδοχειακών μονάδων. Η ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκε πίσω από το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη και τη Βενετία, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της ως επενδυτικός κόμβος.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις συνέχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το Λονδίνο να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, καταγράφοντας 3 δισ. ευρώ σε συναλλαγές – ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των πέντε αμέσως επόμενων πόλεων. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μεγάλες συμφωνίες χαρτοφυλακίων, που ενίσχυσαν τη θέση της βρετανικής πρωτεύουσας ως παγκόσμιου επενδυτικού κέντρου.
Ισχυρή ανάκαμψη και θετικές προοπτικές
Οι ιδιωτικοί επενδυτές ήταν οι πλέον δραστήριοι στην αγορά, διακινώντας κεφάλαια 8,6 δισ. ευρώ – αύξηση άνω του 300% σε σχέση με το 2023. Οι ιδιοκτήτες-διαχειριστές ακολούθησαν, πραγματοποιώντας συναλλαγές αξίας 7,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 90%.
Οι συναλλαγές μεμονωμένων ξενοδοχείων άγγιξαν τα 10,5 δισ. ευρώ, με το Παρίσι να ξεχωρίζει λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, που ώθησαν τις επενδύσεις στο 1,4 δισ. ευρώ. Σημαντικές συμφωνίες αφορούσαν ξενοδοχεία όπως το Mandarin Oriental Paris και το Pullman Paris Eiffel Tower.
Η αγορά δείχνει σημάδια περαιτέρω ανάπτυξης το 2025, με τους αναλυτές να προβλέπουν επιπλέον μείωση των επιτοκίων και αύξηση της ρευστότητας στις κεφαλαιαγορές, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα της Ευρώπης.