Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

Πρέπει να διαβάσετε

Με σκωπτική διάθεση, σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός ήταν εμφανώς νευρικός, πιθανόν επειδή πίνει τον φραπέ του σκέτο, ενώ μίλησε για «γαλάζια συμμορία» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία – όπως είπε – ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει συστηματικά να σχολιάσει

 

 

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τόσο την κατάσταση στην οικονομία όσο και το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο της διαφθοράς, με αναφορές στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα και στις επιθέσεις σε ανεξάρτητες αρχές. Με σκωπτική διάθεση, σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός ήταν εμφανώς νευρικός, πιθανόν επειδή πίνει τον φραπέ του σκέτο, ενώ μίλησε για «γαλάζια συμμορία» στον ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία – όπως είπε – ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει συστηματικά να σχολιάσει.

Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν έντονη. «Σας παρακαλώ, σας θεωρώ έναν νέο και ευπρεπή πολιτικό. Και, κύριε Ανδρουλάκη, όταν θα απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο “γαλάζια συμμορία”. Είναι βαθύτατα προσβλητικός για μια παράταξη ολόκληρη. Δεν τον αποδέχομαι, και πάντως δεν τον αποδέχομαι από ένα κόμμα το οποίο έχει στιγματίσει την ελληνική πολιτική ζωή με τον τρόπο με τον οποίο την έχει το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Αναφορικά με την οικονομική πολιτική, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η ιστορία γράφει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει βάλει τα δημόσια οικονομικά σε σταθερά θεμέλια, περικόπτοντας φόρους και στηρίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα». Υποστήριξε επίσης ότι η πολιτική ενίσχυσης της διαφάνειας και της φορολογικής συμμόρφωσης, όπως η εφαρμογή των POS, αποτελεί μεταρρύθμιση που πολεμήθηκε, αλλά σήμερα δικαιώνεται: «Αυτό είναι το 1 δισ. που επιστρέφει στους Έλληνες πολίτες», είπε χαρακτηριστικά.

 

Στο θέμα των αμυντικών δαπανών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα μας έχει γεωγραφικές ιδιαιτερότητες» και πως «ήδη πριν τη συζήτηση για τη ρήτρα διαφυγής, δαπανούσε 3% του ΑΕΠ της για αμυντικές ανάγκες». Επέμεινε πως η κυβέρνηση επενδύει σε «θωρακισμένες ένοπλες δυνάμεις» και στηρίζει το προσωπικό τους «έμπρακτα και όχι στα λόγια».

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε την κοινωνική αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπόσχεται ενίσχυση του εισοδήματος την ώρα που φέρνει “μνημόνιο για τους παραγωγούς”, ενώ προανήγγειλε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλώνοντας ότι θα περιμένει να δει τη στάση της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού.

 

«Για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχουμε πολλά να πούμε, κύριε Ανδρουλάκη. Δεν θα πω τίποτα σήμερα, αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, προειδοποιώντας για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τις διαχρονικές παθογένειες στον αγροτικό τομέα και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, «στην οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων, ιδίως στην Κρήτη, τη δεκαετία του ’80, του ’90 και του 2000».

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπερασπιζόμενος τη στάση του κόμματός του στην υπόθεση των Σπαρτιατών, υπενθύμισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνοι που προσέφυγαν πρώτοι στη Δικαιοσύνη και κατέθεσαν τροπολογίες για να κοπεί η κρατική χρηματοδότηση, την ώρα που η ΝΔ αρνείτο να τις στηρίξει.

 

Αντιστρέφοντας την κριτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «το δικό μας πρόγραμμα το υλοποιούμε με συνέπεια και μας επιβραβεύει η Ευρώπη». Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επί των ημερών του «πήγε τη χώρα στα δανεικά» και υπογράμμισε: «Λίγη υπομονή, κύριε Ανδρουλάκη, να δούμε την πραγματική κοστολόγηση του προγράμματός σας και αν χωράει μέσα στις ευρωπαϊκά καθορισμένες οροφές δαπανών».

 

Στην εξωτερική πολιτική, ο Ανδρουλάκης φάνηκε να αφήνει αιχμές για την παρουσία της Ελλάδας στη Λιβύη, προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού: «Περίπου μας κατηγορήσατε για τον εμφύλιο στη Λιβύη. Αυτό κατάλαβα εγώ και αυτό κατάλαβαν και οι υπόλοιποι», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι «ενεργητική, επί του πεδίου», με αποδείξεις την εκχώρηση ερευνητικών αδειών σε μεγάλες εταιρείες νότια της Κρήτης.

 

«Αν έπιανε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ, τότε γιατί δεν τον εφαρμόσατε εσείς;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι το 2010 πλησίασε μεν σε συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά τελικά έκανε πίσω, σε αντίθεση με την παρούσα κυβέρνηση που το πέτυχε με την Αίγυπτο.

 

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε σθεναρά την πολιτική της ΝΔ στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια, λέγοντας: «Ακολουθούμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική. Στηρίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις και το Λιμενικό, δεν τους υπονομεύουμε για να τους κρεμάμε στα μανταλάκια, όπως κάνετε εσείς για να κάνετε το δικό σας πολιτικό παιχνίδι».

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα