Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στα πράσινα και μπλε η Λότζια

Πρέπει να διαβάσετε

Tην Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 30+ εμβληματικά σημεία σε όλη την Ευρώπη φωτίστηκαν με πράσινο και μπλε χρώμα για να δείξουν την υποστήριξή τους στο παγκόσμιο οικολογικό κίνημα Save Soil. Η ενετική Λότζια στο Ηράκλειο Κρήτης είναι ένα από τα μνημεία που ενώθηκε με πολλές άλλες εμβληματικές τοποθεσίες παγκοσμίως και φωτίστηκαν για να δείξουν την υποστήριξή τους στο κίνημα Save Soil, όπως οι καταρράκτες του Νιαγάρα, το Jet D’eau στη Γενεύη, το Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ, ο Πύργος Τηλεόρασης του Τορόντο και η Piazza del Campo (Σιένα).

 

Οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν:

  • Das Riesenrad (Βιέννη), το Παλάτι Πολιτισμού και το Φρούριο Tsarevets (Βουλγαρία), το Κάστρο της Μπρατισλάβα (Σλοβακία), το Νέο Κάστρο (Banskej Štiavnici, Σλοβακία), η Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου, το κτίριο της BCEE και το Fonds Belval στο Λουξεμβούργο, τέσσερις γέφυρες κατά μήκος του Δούναβη (Αυστρία), το Ηράκλειο (Ελλάδα) και στην Ιταλία η Piazza del Campo (Σιένα), το Palazzo della Gran Guardia (Βερόνα), Il Palazzo delle Logge di Banchi (Πίζα), La Fontana Luminosa (L’Aquila), Il Palazzo Podestà-Piazza Maggiore (Μπολόνια), La Fontana del Nettuno (Τεργέστη), Cupola di San Gaudenzio (Novara), Τέσσερις γέφυρες στο Τορίνο, Il Castello Aragonese (Τάραντα), Torre Civica (Cisterno), Gascata Grande (Isola del Liri), Torre Monaldeschi (Civitella d’Agliano) και τα Δημαρχεία στο Trevignano Romano, στον Τάραντα και στο Veeres.

Το κύμα των εμβληματικών τοποθεσιών που φωτίζονται την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί βασικό ορόσημο για την εκστρατεία του κινήματος Save Soil, η οποία έχει ήδη αγγίξει 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους από την έναρξή της τον προηγούμενο Ιανουάριο.

Σχετικά με το Save Soil

Εάν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη γεωργική γη, υπάρχει περίπτωση να υποβαθμιστεί πάνω από το 90% του εδάφους μέχρι το 2050, όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα καταστεί αναπόφευκτη.

Το Save Soil είναι μια απάντηση σε αυτή την κρίση – ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών που θα εμπνεύσει προς μια συνειδητή προσέγγιση για τη διάσωση του εδάφους και του πλανήτη μας. Πρόκειται πάνω από όλα για ένα κίνημα πολιτών. Στόχος του είναι να εμπνεύσει τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους (60% του παγκόσμιου εκλογικού σώματος), να υποστηρίξουν μακροπρόθεσμες κυβερνητικές πολιτικές για την αναζωογόνηση του εδάφους.

Ο ιδρυτής του Save Soil, ο Sadhguru, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα μοναχικό ταξίδι 100 ημερών και 30.000 χιλιομέτρων με μοτοσυκλέτα από το Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο) στη νότια Ινδία. Στη διαδρομή συναντά κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημόσια πρόσωπα,εξειδικευμένους επιστήμονες, παράγοντες επιρροής και  το ευρύ κοινό για να επιφέρει επείγουσα αλλαγή. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ταξίδι του εδώ.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 70 έθνη έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους στο κίνημα και δέκα έχουν υπογράψει Μνημόνια Κατανόησης, έχοντας δεσμευτεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα των γεωργικών εδαφών τους σε οργανική ύλη σε ποσοστό 3-6% (το ελάχιστο που απαιτείται για την παραγωγή θρεπτικών τροφίμων).

Άλλοι υποστηρικτές του Save Soil είναι οι εξής:

  • Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), το Βατικανό, η Μουσουλμανική Παγκόσμια Ένωση, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN)

  • η Δρ Jane Goodall, ο Δαλάι Λάμα, η Toni Garrn, η Anar Dreams, ο Will.i.am, η Carice van Houten, ο Yann Arthus-Bertrand, ο καθηγητής Rattan Lal (βραβευμένος με το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων 2020) και πολλοί άλλοι.

“Η σοβαρότερη οικολογική πρόκληση για την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή είναι η υποβάθμιση του εδάφους. Πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι αν σκοτώσουμε το έδαφος, θα σκοτώσουμε τον πλανήτη. Όλα τα άλλα ζητήματα έχουν σημασία μόνο αν έχουμε πλανήτη”. – Sadhguru

“Η εξαφάνιση του εδάφους δεν είναι απλώς άλλη μια οικολογική πρόκληση. Είναι μια απειλή για την ύπαρξή μας. Αν κάνουμε τα σωστά πράγματα τώρα, μπορούμε να αντιστρέψουμε σημαντικά αυτή την κατάσταση και να αναγεννήσουμε το έδαφος μέσα στα επόμενα 15-25 χρόνια”. – Sadhguru

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα