Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
19.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στα όριά του το νοσοκομείο Ρεθύμνου – Συνεχίζεται η αποχή των γιατρών από τα εξωτερικά ιατρεία

Πρέπει να διαβάσετε

Την παράταση των κινητοποιήσεών τους για ένα ακόμα 48ωρο και συγκεκριμένα για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 25 και 26 Νοεμβρίου αντίστοιχα, αποφάσισαν κατά την χθεσινή γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, δεν θα λειτουργούν τις δύο πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας, όπως άλλωστε συνέβη και καθ’ όλη την διάρκεια και της εβδομάδας που διανύουμε.
Όπως επίσης τονίστηκε στην διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης, στις 10 το πρωί της ερχόμενης Τρίτης (26 Νοεμβρίου), οι γιατροί του Νοσοκομείου προγραμματίζουν συγκέντρωση στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος, ενώ στην συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. του Νομού, Ηλίας Σαμιώτης, το διήμερο που θα παραταθεί η αποχή των νοσοκομειακών γιατρών από τα καθήκοντά τους στα εξωτερικά ιατρεία, θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και όχι τα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών που αφορούν σε χρόνια περιστατικά. Δηλαδή, ότι ακριβώς ίσχυε καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας που ήταν σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις.
«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και τα προβλήματα των πολιτών όλες αυτές τις ημέρες και για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε εκ νέου να εξυπηρετούμε μόνο τα έκτακτα περιστατικά, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς εξαιτίας των κινητοποιήσεών μας», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμιώτης.
Αναφερόμενος επίσης στα σοβαρά αιτήματα τα οποία, όπως είπε, τους οδήγησαν στην έναρξη των κινητοποιήσεων από την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισε ότι αυτά έχουν άμεση σχέση με την λειτουργία του Ιδρύματος, που δεν δύναται να είναι ομαλή, εξαιτίας της έλλειψης βασικών ειδικοτήτων ειδικευμένων γιατρών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.
Παράλληλα, αιχμή του δόρατος για τους νοσοκομειακούς γιατρούς αποτελεί και το γεγονός ότι καθυστερεί σημαντικά η προκήρυξη για την κάλυψη των 15 μόνιμων θέσεων των γιατρών που έχει ζητήσει εδώ και πολλούς μήνες η Διοίκηση του Νοσοκομείου και οι οποίοι θα έδιναν σημαντική «ανάσα» στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα.
Ο Ηλίας Σαμιώτης δεν παρέλειψε επίσης να σχολιάσει και την «σιγή ιχθύος» που τηρείται όλο αυτό το διάστημα εκ μέρους των αρμοδίων για τα σοβαρά ζητήματα του Νοσοκομείου, εκφράζοντας παράλληλα τον έντονο προβληματισμό του.
«Δυστυχώς μέχρι στιγμής και παρά τις κινητοποιήσεις με την αποχή μας από τα εξωτερικά ιατρεία, δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική δέσμευση από πλευράς υπουργείου για το τι μέλλει γενέσθαι. Και αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς το Νοσοκομείο πλέον έρχεται αντιμέτωπο με τις αντοχές του», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμιώτης.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι «εμείς ακόμα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Όμως, παρόλα αυτά εξακολουθούμε να διεκδικούμε έστω και προσωρινές λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης γιατρών, μέχρις ότου να βγει στον «αέρα» η προκήρυξη για την κάλυψη των 15 μόνιμων θέσεων ειδικευμένων γιατρών για το Νοσοκομείο μας».
Υπενθυμίζεται πάντως ότι πέρα από την προκήρυξη για την κάλυψη των 15 κενών θέσεων των μόνιμων γιατρών και την άμεση εφαρμογή μέτρων στήριξης του Νοσοκομείου με προσωρινό προσωπικό, η Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. του Νομού, ζητά και την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου

Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ., Ηλία Σαμιώτη, και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν.Ρ., Χαράλαμπο Μαρκάκη.
Έγινε εκτενής ενημέρωση από τους γιατρούς του Νοσοκομείου για την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η μοναδική νοσηλευτική μονάδα του νομού μετά τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις γιατρών, την μετέωρη κατάσταση των επικουρικών, τις προσλήψεις με το σταγονόμετρο και βέβαια την έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών, όπως εξάλλου συμβαίνει στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Συζητήθηκε επίσης η συνεχιζόμενη ελλιπής στελέχωση του ΤΕΠ και κρίσιμων κλινικών όπως η Παθολογική, η Πνευμονολογική, η Χειρουργική, η Μαιευτική και το Αναισθησιολογικό Τμήμα.
Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρεται:
«Αποφασίσαμε να προωθήσουμε σε κάθε επίπεδο, δηλαδή Υγειονομική περιφέρεια, τοπικούς βουλευτές, τοπική αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια Κρήτης και υπουργείο Υγείας τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και να ζητήσουμε την ικανοποίησή τους κατά Απόλυτη Προτεραιότητα προκειμένου και ενόψει της χειμερινής περιόδου με τις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης να καταφέρει το νοσοκομείο μας να ανταπεξέλθει και να μην έχουμε την εφημεριακή κατάρρευση και το κλείσιμο κλινικών που επαπειλείται.
Συγκεκριμένα και με απόλυτη προτεραιότητα πρέπει:
1. να καλυφθούν άμεσα οι προκηρυγμένες αλλά «παγωμένες» μόνιμες οργανικές θέσεις (15),
2. να καλυφθούν οι κενές οργανικές με επικουρικούς ή με την οικειοθελή μετακίνηση γιατρών από όμορους νομούς (όπως ήδη γίνεται) και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα προς τούτο κονδύλια.
3. να επιταχυνθεί η διαδικασία πρόσληψης μόνιμων, επικουρικών και ειδικευόμενων η οποία εδώ και χρόνια απαιτεί μια αδικαιολόγητα χρονοβόρα διαδικασία,
4. να εξαλειφθεί προοδευτικά ο θεσμός του επικουρικού και να καλυφθούν οι οργανικές θέσεις με μόνιμους γιατρούς από τον βαθμό του Επιμελητή Β,
5. να αυξηθεί ο Προϋπολογισμός για την Υγεία σταδιακά μέχρι τουλάχιστον το μέσο επίπεδο της Ε.Ε. και να κατευθύνονται τα όποια πλεονάσματα ή τουλάχιστον μέρος αυτών σε τομείς που πάσχουν όπως η Υγεία.
Οφείλουμε όμως ως Ιατρικός Σύλλογος να επισημάνουμε και την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους η πολιτεία στην οργάνωση της πολύπαθης πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΠΠ), όπως επιμένουμε τα τελευταία χρόνια, που θα δώσει ανάσα στο νοσοκομείο και πρόσβαση στους πολίτες σε δομές όπως π.χ. ένα αστικό κέντρο υγείας με γενικούς γιατρούς, καθώς και γιατρούς ειδικοτήτων, με εργαστήρια, με ολοήμερη λειτουργία και δυνατότητα να φιλτράρει αποτελεσματικά τα περιστατικά πριν καταλήξουν όλα στο Νοσοκομείο.
Να επισημάνουμε ότι επιτέλους η πολιτεία πρέπει να αξιοποιήσει ένα ικανό ιατρικό δυναμικό που εργάζεται στον χώρο αυτό και συστηματικά αγνοήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στον σχεδιασμό της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Να επισημάνουμε ότι η φυγή 12-13.000 γιατρών τα τελευταία 8-9 χρόνια στο εξωτερικό αποτέλεσε την μοναδική διέξοδο για τους νέους τελειόφοιτους των ιατρικών σχολών, τους ανειδίκευτους αλλά και πάρα πολλούς ειδικευμένους γιατρούς.
Γιατροί περιζήτητοι από χώρες με πιο προηγμένα συστήματα υγείας όταν στην χώρα που τους σπούδασε θεωρούνται από κάποιους πολιτικούς και κάποιες επιτροπές «σοφών» που αναλαμβάνουν κάθε λίγο να μεταρρυθμίσουν (προς το χειρότερο μάλλον) την περίθαλψη ως «πλεόνασμα», ως «έρμα» ή ως «στρέβλωση»  που πρέπει να αποκατασταθεί μέσω της… εξαγωγής γιατρών.
Θα επανέλθουμε σύντομα στο θέμα της ΠΠ γιατί έχουμε βαρεθεί να ακούμε τους πολιτικούς να εκφράζουν την θλίψη τους για το περίφημο Brain Drain, την φυγή επιστημόνων δηλαδή και τις δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν γιατροί να την στελεχώσουν γιατί έφυγαν στο εξωτερικό!
Άμεση προτεραιότητα για εμάς όλους αποτελεί η εξομάλυνση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας και γι’ αυτήν θα επιδιώξουμε και εμείς την κινητοποίηση όλων των φορέων του νομού όπως και στο παρελθόν αλλά χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το νοσοκομείο, μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, ακόμη και με πληρότητα σε προσωπικό δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς μια καλά οργανωμένη και αποτελεσματική πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα