H πυκνότητα του πληθυσμού των τίγρεων σε μια σειρά προστατευόμενων περιοχών στη δυτική Ταϊλάνδη έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με νέα στοιχεία έρευνας.
Η Ταϊλάνδη είναι το τελευταίο προπύργιο της ινδοκινέζικης τίγρης (Panthera tigris corbetti), που έχει εξαφανιστεί από τις γειτονικές Καμπότζη, Λάος και Βιετνάμ την τελευταία δεκαετία λόγω λαθροθηρίας, απώλειας οικοτόπων και αδιάκριτης παγίδας.
Οι επίμονες αγορές για δέρματα, οστά και άλλα μέρη του σώματος που χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακά φάρμακα στην Κίνα και το Βιετνάμ οδηγούν τη λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο, που αποτελούν την κύρια απειλή για μεγάλα αιλουροειδή.
Λιγότερες από 200 τίγρεις πιστεύεται ότι παραμένουν στα εθνικά πάρκα και τα καταφύγια άγριας ζωής της Ταϊλάνδης, αλλά μόλις μια «χούφτα» είναι ανενόχλητες και καλά προστατευμένες για να διατηρήσουν το είδος.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Global Ecology and Conservation τεκμηριώνει μια σταθερή ανάκαμψη τίγρεων από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες για παγίδες με κάμερα το 2007.
Το πιο πρόσφατο έτος ερευνών, που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, φωτογράφισε 94 μεμονωμένες τίγρεις, μέχρι από 75 άτομα το προηγούμενο έτος και από λιγότερα από 40 το 2007.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι ο πληθυσμός των τίγρεων αυξανόταν κατά μέσο όρο 4% ετησίως στο καταφύγιο άγριας ζωής Hua Kha Khaeng, το μεγαλύτερο και μακροβιότερο προστατευόμενο από τα καταφύγια, που αντιστοιχεί σε αύξηση της πυκνότητας τίγρεων από 1,3 τίγρεις ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε 2,9 τίγρεις /100 km2.