Η κλιματική κρίση έχει περάσει στην πλέον απειλητική φάση της ιστορίας, με καταστροφικά φαινόμενα να χτυπούν περιοχές του πλανήτη σχεδόν καθημερινά.
Με δεδομένο ότι το 40% της γεωργικής παραγωγής εξαρτάται από αρδευόμενες καλλιέργειες, η κλιματική αυτή απειλή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική και διατροφική επισφάλεια, με τις πλέον ζοφερές προβλέψεις για την βιωσιμότητα των ειδών να επιβεβαιώνονται.
Το Ηράκλειο, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας, βιώνει ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας με σχεδόν άδεια φράγματα, με ξηραμένες φυσικές λεκάνες νερού, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και των παρατεταμένων χρονικών διαστημάτων και με αποτέλεσμα τις μειωμένες ή/και τελείως κατεστραμμένες αγροτικές παραγωγές.
Λύσεις πάντα υπάρχουν και πλέον με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) να συμβάλλουν στην μείωση της σπατάλης νερού και στην περισσότερο αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων. Πέρα των γνωστών πρακτικών μέτρων, η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν στους Δήμους της χώρας όχι μόνο νερό, αλλά και επιπλέον πόρους που δεδομένων των συνθηκών επενδύονται στην αντιμετώπιση του παρόντος προβλήματος.
Για παράδειγμα, τα ΑΙ συστήματα, που θα αξιοποιούν τους συνδεδεμένους μετρητές του νερού στα δημοτικά δίκτυα και στα νοικοκυριά, θα μπορούσαν να παρακολουθούν την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο και να εντοπίζουν τις διαρροές ύδατος. Η έγκαιρη ειδοποίηση μέσω αισθητήρων θα συνέβαλλε στην μείωση της σπατάλης του «χαμένου νερού». Συγχρόνως, το σύστημα θα υπολόγιζε σε βάθος χρόνου τις ανάγκες του πληθυσμού σε νερό, βασιζόμενο στα κλιματολογικά δεδομένα, τις συνθήκες χρήσης, την χωροταξία, το γεωγραφικό ανάγλυφο και κυρίως στον πληθυσμό ανά τοποθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να επιτευχθεί η αποδοτικότερη και η κατά τόπους προσαρμοσμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Σε ότι αφορά την άδρευση, καθώς οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας αποτελούνται και από αγροτικές περιοχές και χωριά, η εφαρμογή της «Αειφόρου Γεωργίας» μέσω της έξυπνης άρδευσης, θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα των αγροτών. Με τη χρήση αισθητήρων και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθείται το επίπεδο υγρασίας στο έδαφος σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τη βέλτιστη διαχείριση του αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες και προσαρμόζοντας την ποσότητα του απαιτούμενου νερού στην έκταση και την φύτευση των καλλιεργειών. Με αυτό τον τρόπο θα αποτραπεί η σπατάλη και θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής, στις όποιες συνθήκες κλιματικής κρίσης.
Ο Δήμος Ηρακλείου, όντας ο τέταρτος Δήμος της Ελλάδας που πρόσφατα υπέγραψε τη σύμβαση για το έργο “Ηράκλειο-έξυπνη πόλη”, εντάχθηκε σε πρόγραμμα έργων που αφορούν σειρά υπηρεσιών και παρεμβάσεων, μεταξύ αυτών και τα συστήματα παρακολούθησης του νερού.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, όσο καλές προθέσεις και αν υπάρχουν, δεν δύναται να λειτουργήσει χωρίς την κινητοποίηση και την συνδρομή της κυβέρνησης. Η δημιουργία ενός ανανεωμένου εθνικού στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την εφαρμογή ακόμη πιο σύγχρονων τεχνολογιών για την προστασία των φυσικών πόρων και την υποστήριξη των γεωργικών καλλιεργειών, καθώς μια πιο ισχυρή χρηματοδότηση για την υλοποίηση των δράσεων, είναι κρίσιμα και με απόλυτη προτεραιότητα αναγκαία μέτρα, καθώς η λειψυδρία δεν είναι πλέον «προ το πυλών»: η λειψυδρία έχει ήδη «περάσει τις πύλες», απειλώντας την καθημερινότητα, τα οικονομικά αλλά και την επιβίωση όλων μας.