Τι συμβαίνει με την έλλειψη εργαζομένων
«Το ζήτημα της έλλειψης των εργαζόμενων από τη χώρα μας είναι πολυδιάστατο. Έφυγαν πάνω από 600.000 νέοι εργαζόμενοι και φεύγουν ακόμη για το εξωτερικό. Ακόμη και τώρα κάθε χειμώνα έρχονται από το γερμανικό ΚΤΕΛ και ζητούν οδηγούς δικούς μας με μεγάλους μισθούς και παροχές και τους παίρνουν. Παίρνουν κόσμο ιδιαίτερα Έλληνες ζητούν από την Ελβετία στα ξενοδοχεία, έχουν και από τις Σεϋχέλλες ζητούν μάγειρες από την Κρήτη»!
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης και τον Κώστα Μπογδανίδη για το ζήτημα της έλλειψης των εργατικών χεριών στη χώρα μας και την Κρήτη.
«Βρίσκουν καλύτερους μισθούς και αντιμετώπιση και φεύγουν. Στην αρχή ήταν οι επιστήμονες τώρα είναι όλοι , όποιος βρει καλύτερες συνθήκες φεύγει. Έχω ένα δικό μας που πήγε στην Ισπανία μάγειρας με 1600 ευρώ τα οποία μπορούσε να τα βρει κι εδώ. Αλλά εκεί του εξασφάλισαν 8ωρο και πενθήμερο. Που να το βρει εδώ να είμαστε ειλικρινείς» είπε ο κ.Βοργιάς.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα τεχνικά επαγγέλματα, στον τουρισμό, στον επισιτισμό, φυσικά στον πρωτογενή τομέα από όπου και ξεκίνησε η κρίση.
«Φέρτε μου τώρα ένα τορναδόρο, ένα τεχνικό ασανσέρ να δείτε πόσο καλή δουλειά θα βρει» είπε ο κ.Βοργιάς και επέκρινε την κυβέρνηση πως δεν έχει σχεδιάσει κανένα επαγγελματικό προσανατολισμό, ακόμη και τις τουριστικές σχολές που υπήρχαν τις έκλεισε. Δεν έχουμε εμείς κόσμο να ασχοληθεί. Τώρα φέρνουμε από τις Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές κόσμο να δουλέψει στα ξενοδοχεία και τις άλλες δουλειές».
Ο κ.Βοργιάς τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα με την απασχόληση των ανηλίκων- Μόνο στο Ηράκλειο είχαμε πριν πέντε χρόνια 192 αιτήσεις για ανηλίκους και τώρα ξεπεράσαμε τις 1560! Υπήρξε ξενοδοχείο στην Κρήτη που είχε πάνω από τους μισούς εργαζόμενους ανήλικους…»
Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι. Το αποδεικνύουν οι μελέτες και τα στοιχεία, είπε και αποκάλυψε πως «η ανεργία δεν είναι τόσο όσο φαίνεται. Κάποιοι ενώ είναι στο εξωτερικό και δουλεύουν δηλώνουν στην πλατφόρμα άνεργοι για να πάρουν την κάρτα κι ένα επίδομα»!
Όπως ανέφερε «είμαστε η μόνη χώρα που ο ελάχιστος μισθός δεν καθορίζεται από τους κοινωνικούς φορείς» κι επεσήμανε ότι η ηλεκτρονική κάρτα βοηθά αλλά δεν φτάνει».