Πριν τις 27 Απριλίου οι πολίτες θα γνωρίζουν τι θα γίνει με τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει ένα σχέδιο μετάβασης το οποίο θα υλοποιηθεί σε διάφορες φάσεις.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό και υπογράμμισε ότι αν υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά θα ελεγχθούν. «Δεν βλέπουμε κάτι μαζικό. Ούτε είδαμε στις τελευταίες μετρήσεις κάποια πρόθεση μαζικής απειθαρχίας στο κάλεσμα της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις οδηγίες της Πολιτείας. Αντίθετα, οι Έλληνες συμμορφώνονται», σημείωσε.
Αναφορικά με τον τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα και χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι αυτή θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη και εξήγησε ότι δεν είμαστε ακόμα στη φάση χαλάρωσης. «Είμαστε στη φάση τήρησης των μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απριλίου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα επεξεργαζόμαστε ένα στρατηγικό σχέδιο μετάβασης. Όπως έχουμε πει η μετάβαση θα είναι σταδιακή, θα είναι σε φάσεις, θα είναι μακρόσυρτη, και θα είναι στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα την μάθουν όλοι οι Έλληνες από τις 27 του μηνός και μετά για να προγραμματίσουν τη ζωή τους, τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της καθημερινής δραστηριότητάς τους», τόνισε.
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το «μαξιλάρι ασφαλείας», ο κ. Πέτσας τόνισε: «Δεν υπάρχουν «σκληρά-μαλακά» ή άλλα «μαξιλάρια». Υπάρχει ένα Ταμείο του Κράτους, όπως υπήρχε πάντα. Αυτό το Ταμείο του Κράτους θα ήθελα να το παρομοιάσω με ένα σπίτι, για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι. Στο ισόγειο υπάρχει ένα ποσό 15,7 δισ. ευρώ. Στον πρώτο όροφο υπάρχει ένα ποσό 11,5 δισ. ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα που έχει το Κράτος στην Τράπεζα της Ελλάδος και όλα τα χρήματα που έχουν να κάνουν με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Στον δεύτερο όροφο είναι το πακέτο -ας το πούμε έτσι- των ποσών που έχει ως κεντρικά διαθέσιμα το Κράτος, τα 9,5 δισ.. Όλα αυτά μαζί είναι 36 δισ.»
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση και για αυτό δεν μπορεί να γίνει το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Λένε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Τσακαλώτος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με τα οικονομικά: «Δώστε όλα τα λεφτά τώρα». Μα δεν ξέρει κανείς πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση. Αν συνεχιστεί τον Μάιο, τον Ιούνιο, τι θα γίνει; Πρέπει η Ελλάδα να εξακολουθήσει να έχει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, με την οποία την περιβάλλουν οι αγορές. Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι συνεπής και μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες της τις υποχρεώσεις».
Αναφορικά με το αν η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει από τα 36 δισ. ο Στέλιος Πέτσας σημειώνει ότι δεν έχει ακόμα χρειαστεί: «Στο Ταμείο του Κράτους τέλος Μαρτίου ήταν 36 δισ. ευρώ. Δεν είχε χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάτι. Όταν θα φτάσουμε στο τέλος Απριλίου, φυσικά και αναμένουμε να έχουμε ζητήματα. Τέλος Απριλίου θα γνωρίζουμε τι έχει γίνει. Το ίδιο και τον Μάιο, το ίδιο και για τον Ιούνιο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αδιαφάνειας. Αυτά δημοσιεύονται στο Δελτίο Εκτέλεσης Προϋπολογισμού. Όποιος δεν το ξέρει, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών να το δει», κατέληξε.
Τέλος, χαρακτήρισε φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα που προέκυψε με την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. «Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία έχει εμπεδωθεί. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και σε ένα αποτελεσματικό Κράτος επίσης εμπεδώθηκε μετά τις τελευταίες δύο κρίσεις, την κρίση στον Έβρο και την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσει κανένας σε εκλογές. Ο Πρωθυπουργός δεν το σκέφτεται. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και τότε θα μπορέσουμε να έχουμε τη γνώμη των πολιτών για ένα σχέδιο που θα έχει ολοκληρωθεί, ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα».
Πηγή: iefimerida.gr