Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
18.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στ. Φενέκος για τις έρευνες στην Κρήτη: Ο καλός σχεδιασμός μειώνει τα στρεβλά επιχειρήματα της Τουρκίας

Πρέπει να διαβάσετε

H έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες και ο σχεδιασμός της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στις όποιες παράνομες τουρκικές ενέργειες αποτέλεσαν τα θέματα συζήτησης στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ. Ο Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α. και ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Ερευνητή στο ΕΛΙΑΜΕΠ αναφέρθηκαν στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική στη Μεσόγειο και πώς επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου έβαλε το περίγραμμα των ελληνικών κινήσεων σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. «Υπάρχει ένας σχεδιασμός να γίνουν κοινές ασκήσεις Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδας, Γαλλίας. Στο διάστημα εκείνο ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα το τι θα γίνει όταν θα είναι οι τουρκικές εκλογές, και οι οποίες πιθανώς να πέσουν κοντά με τις ελληνικές» ανέφερε αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης να παραμείνουν στο πόστο τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Μιλώντας για τις σεισμικές έρευνες που ξεκίνησαν σε Κρήτη και Πελοπόννησο ο κ. Φενέκος τόνισε ότι πρόκειται για ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα με την περιοχή να έχει υψηλές πιθανότητες για εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που μειώνει τελείως τα επιχειρήματα της Τουρκίας.

«Αναγκαστικά η Τουρκία αλλάζει ρητορική τώρα και ζητάει να μην κάνουμε επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ στα 12 μίλια γιατί θα μειώσουμε τους διαύλους διεθνούς ναυσιπλοΐας και θα αποκλείσουμε την είσοδο στο Αιγαίο» ανέφερε εκτιμώντας ότι η Τουρκία δεν έχει επιχειρήματα για να αντιδράσει ουσιαστικά στο διεθνές περιβάλλον καθώς θα βρει πολλούς αντιπάλους.

«Έχω την εντύπωση ότι όλη αυτή η προσπάθεια ενδεχομένως να έχει και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι η ΕΕ εκπροσωπεί τις χώρες η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και άρα έχει και λόγο και ευθύνη για τις εξελίξεις», προσέθεσε.

Η Τουρκία δημιουργεί αστάθειες

Από την πλευρά του ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, έκανε λόγο για μια πραγματικότητα η οποία σχεδιάζεται εδώ και ορισμένα χρόνια και έχει πάρει και τη μορφή των σχημάτων, των πολυμερών σχημάτων για να μπορέσουν να αναδειχτούν οι χώρες κλειδιά της περιοχής που είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και Ισραήλ και το Ισραήλ.

Μιλώντας για τη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται τόνισε ότι η Τουρκία την γνωρίζει. «Υπάρχουν δύο δρόμοι σε αυτή τη διαδικασία: είτε να μπορείς να είσαι μία χώρα με συμμαχική συμπεριφορά, ώστε να μπορείς και εσύ να διεκδικήσεις ένα ρόλο σε μια νέα αρχιτεκτονική και σε ένα νέο συμμαχικό πλαίσιο ήνα δημιουργείς αστάθεια, να μπορείς να πιέζεις, να απειλείς την όλη διαδικασία, το οποίο όμως δεν βοηθάει» περιέγραψε.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ  ο ίδιος εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει να αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο που αντέδρασε στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως είπε για να αρχίσουν οι εξορύξεις θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεννόησης με τις γειτονικές χώρες και με τα δικαιώματα στις διάφορες θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

«Μια επένδυση τέτοιου μεγέθους και τέτοιων ιδιαιτεροτήτων χρειάζεται να έχει σταθερότητα σε όλο το πλαίσιο. Στον ευρύτερο σχεδιασμό μπαίνει και η παρουσία η ναυτική των ΗΠΑ και της Γαλλίας, οι οποίες είναι δύο χώρες που έχουν παρουσία στην περιοχή και θέλουν τη σταθερότητα» επεσήμανε.

Σχολιάζοντας την τουρκική ρητορική εις βάρος της Ελλάδας που έχει αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα ο υπόναυαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος τόνισε ότι «έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει στο διεθνές περιβάλλον και τις αναγκαιότητες και προσπαθούν να προσαρμόσουν την πολιτική τους ώστε να έχουν πολλές επιλογές».

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα