Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σρι Λάνκα: Αναβάλλεται έως τον Σεπτέμβριο η συμφωνία με το ΔΝΤ

Πρέπει να διαβάσετε

Ο νέος πρόεδρος της Σρι Λάνκα Ράνιλ Βικρεμεσίγκε ανακοίνωσε ότι η πιθανή δανειακή σύμβαση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αναμένεται να συναφθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, αποδίδοντας την καθυστέρηση στις ταραχές των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Στην πρώτη ομιλία του αφότου εξελέγη στην προεδρία από το κοινοβούλιο, ο κ. Βικρεμεσίγκε δήλωσε πως αν και όταν ήταν πρωθυπουργός σκόπευε να κλειστεί συμφωνία με το ΔΝΤ στις αρχές του Αυγούστου, πλέον η σύναψή της αναβάλλεται για έναν μήνα.

Ο κ. Βικρεμεσίγκε ανέλαβε την εξουσία αφού ο πρώην πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, επί των ημερών του οποίου είχαν αρχίσει οι συνομιλίες με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον τον Απρίλιο, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα και υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα τη 13η Ιουλίου εν μέσω γενικευμένου ξεσηκωμού των πολιτών.

Προχθές Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ξανάρχισαν συνομιλίες με το ΔΝΤ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησής και τις χαρακτήρισε επιτυχείς.

Η Σρι Λάνκα, η άλλοτε Κεϋλάνη, βιώνει την πιο σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948. Η κατάσταση στη χώρα δεν χωρά σύγκριση ούτε καν με την περίοδο του βάρβαρου εμφυλίου πολέμου με τους αυτονομιστές Τίγρεις των Ταμίλ, που συνέτριψε ο στρατός υπό την ηγεσία του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, άλλοτε στρατιωτικού, την εποχή υπουργού Άμυνας, το 2009.

Το κράτος της Ασίας δεν διαθέτει παρά ελάχιστα δολάρια για εισαγωγές καυσίμων, κήρυξε για πρώτη φορά στην ιστορία του στάση πληρωμών στο εξωτερικό του χρέος ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πληθωρισμός έφθασε το 54,6% τον περασμένο μήνα κι αναμενόταν να ανέβει ακόμη ψηλότερα, ενώ σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν για να εξοικονομούνται καύσιμα.

Η κρίση αποδίδεται κυρίως στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, που σακάτεψε τον τουριστικό τομέα και στράγγιξε τα εμβάσματα των μεταναστών στο εξωτερικό. Οι περικοπές φόρων που προώθησαν οι Ρατζαπάξα άνοιξαν πελώρια τρύπα στα έσοδα του κράτους, ενώ η απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων έπληξε επίσης τον πρωτογενή τομέα, προτού αρθεί.

Περίπου 12 δισεκ. δολάρια από το σύνολο του εξωτερικού χρέους της νήσου τα διακρατούν ιδιώτες πιστωτές.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα