Μέσα στους επόμενους μήνες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να δώσει «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του Sputnik V. Το ρωσικό εμβόλιο, ωστόσο, δεν θα επιταχύνει του εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή της η Deutsche Welle.
Στην ΕΕ η διαδικασία εμβολιασμού καθυστερεί κυρίως επειδή δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δόσεις του εμβολίου. Προφανώς και για αυτό το λόγο ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάσσονται υπέρ της αγοράς του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Από τις αρχές Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA εξετάζει το εμβόλιο. Σε λίγες μέρες από σήμερα θα αποστείλει μάλιστα ειδικούς στη Ρωσία για να δουν από κοντά τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αλλά και τις μονάδες παραγωγής. Παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές παρασκευάστριες εταιρίες δεν έχουν καταφέρει να αυξήσουν τη παραγωγή για να ανταποκριθούν στη ζήτηση στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, η Μόσχα εμφανίζεται αισιόδοξη.
Η ζήτηση υπερβαίνει τη προσφορά
Σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF περισσότερες από 50 χώρες περιμένουν να παραλάβουν το πολυπόθητο ρωσικό εμβόλιο. Για τη Ρωσία πρόκειται για μεγάλη διεθνή επιτυχία. Όπως ανακοίνωσε το RDIF οι εν λόγω χώρες έχουν συνολικό πληθυσμό πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια κατοίκους.
Σε περίπτωση που το Sputnik V πάρει «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ τότε θα προστεθούν άλλα 450 εκατομμύρια άνθρωποι. Όμως, η Ρωσία δεν διαθέτει επαρκείς μονάδες παραγωγής για να παρασκευάσει τόσο μεγάλο αριθμό εμβολίων. Και δεν θα τις αποκτήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.
Η λύση σε αυτό το ζήτημα βρίσκεται κατά την εκτίμηση του Κρεμλίνου στη δημιουργία μονάδων παραγωγής του εμβολίου στο εξωτερικό. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μονάδες σε Καζακστάν, Λευκορωσία, Ινδία, Νότια Κορέα και Βραζιλία. Παράλληλα το ρωσικό ταμείο επενδύσεων έχει υπογράψει συμφωνία με την ελβετική εταιρία Adienne Pharma & Biotech. Μέχρι τέλη της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν παρασκευαστεί 10 εκατομμύρια δόσεις.
Το Sputnik V δεν θα αποτελέσει σημείο καμπής
Παράλληλα, ο ρωσικός φαρμακευτικός όμιλος R-Pharm σχεδιάζει τη παραγωγή του Sputnik V στη μονάδα που διαθέτει στο Ιλερτίσεν της Βαυαρίας, όπου είναι εφικτή η παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων από τον Ιούνιο. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι ο οργανισμός EMA θα εγκρίνει τη κυκλοφορία του ρωσικού εμβολίου.
Θα μπορούσε το Sputnik V να επιταχύνει τη διαδικασία εμβολιασμού στην ΕΕ; Όχι σε καμία περίπτωση. Γιατί μέσα στους επόμενους μήνες θα αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα μέχρι το καλοκαίρι θα είναι διαθέσιμες πολύ μεγαλύτερες ποσότητες του εμβολίου BioNTech/Pfizer. Η νέα μονάδα παραγωγής στο Μάρμπουργκ της Γερμανία σχεδιάζει μέχρι τέλη Ιουνίου τη παρασκευή 250 εκ. δόσεων και η γαλλική εταιρία Sanofi τη παραγωγή 125 εκ δόσεων.
Κατά συνέπεια το Sputnik V θα είναι διαθέσιμο σε συγκριτικά μικρές ποσότητες όταν θα ολοκληρώνεται ο μαζικός εμβολιασμός του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Προφανώς γι αυτό το λόγο το εμβόλιο δεν θα έχει σημαντική επίδραση στη διαδικασία εμβολιασμού στην ΕΕ. Η παραγωγή του εμβολίου επί ευρωπαϊκού εδάφους θα δώσει όμως τη δυνατότητα στη Ρωσία να συμβάλει στον ταχύτερο εμβολιασμό σε άλλα μέρη του πλανήτη. Έτσι η ΕΕ θα γίνει για τη Ρωσία τόσο ένας καλός πελάτης των εμβολίων, όσο ένας σημαντικός τόπος παραγωγής, καταλήγει το άρθρο της Deutsche Welle.
Πηγή: cnn.gr