Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Σπίτι μου»: Διορθωτικές κινήσεις ζητούν οι τράπεζες – Μεγάλο το ενδιαφέρον αλλά δυσεύρετα τα ακίνητα

Πρέπει να διαβάσετε

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των νέων 25-39 ετών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας εμπορική αξίας ως 200.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς το στεγαστικό δάνειο ως 150.000 ευρώ έχει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από ένα κοινό στεγαστικό δάνειο, εν μέσω μάλιστα μια περιόδου υψηλών επιτοκίων.

Οι αιτήσεις προς τις τράπεζες, η υποβολή των οποίων ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα και συγκεκριμένα έως και την Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023, έφτασαν τις 18.895. Από αυτές, έχουν προεγκριθεί από τις τράπεζες 996, με μέσο ποσό δανείου 111.000 ευρώ.

Ωστόσο, εκτός από το μεγάλο ενδιαφέρον αναδεικνύονται και… προβλήματα και σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες που έχουν κάθε λόγο να πετύχει το πρόγραμμα έχουν ζητήσει να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις.

«Σπάνια» τα προβλεπόμενα ακίνητα

Το κυριότερο πρόβλημα φαίνεται να είναι αυτό της εύρεσης ακινήτου 15έτιας ή παλαιότερο μέχρι 150 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων βοηθητικών χώρων), το οποίο φυσικά θα πρέπει να είναι νόμιμο, δηλαδή να διαθέτει οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο και η εμπορική του αξία να είναι μέχρι 200.000 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος βρει ένα ακίνητο εμπορικής αξίας 200.000 ευρώ και μπορεί να λάβει το μέγιστο ποσό δανείου (βάσει εισοδήματος, πιστοληπτικής ικανότητας), δηλαδή, 150.000 ευρώ πρέπει να βάλει από την τσέπη του τις 50.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι  το ποσό του στεγαστικού δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά το 90%:

  • του ποσού που αναγράφεται  στο συμβόλαιο της αγοράς του σπιτιού
  • της εμπορικής αξίας του ακινήτου που προσημειώνεται, όπως αυτή θα εκτιμηθεί από ανεξάρτητο πιστοποιημένο μηχανικό που θα πραγματοποιήσει τεχνικό έλεγχο στο ακίνητο, εφόσον είναι μικρότερη από την αξία του συμβολαίου αγοράς.

Αίτημα χωρίς να έχει βρεθεί το ακίνητο

Οι  δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλλουν στην τράπεζα αίτηση για οικονομική προέγκριση, ακόμα και αν δουν έχει έχουν βρει ακίνητο ή για κάποιο λόγο δεν έχουν τον μοναδικό κωδικό του ακινήτου (ΑΤΑΚ).

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση η προέγκριση της επιλεξιμότητας του δανειολήπτη δεν αποστέλλεται στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ώστε να δεσμευτεί το ποσό στον προϋπολογισμό του προγράμματος. Ετσι, αν υπάρξει καθυστέρηση στη δήλωση του μοναδικού κωδικού ακινήτου υπάρχει ο κίνδυνος να έχει εξαντληθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Συνεπώς, όσο πιο γρήγορα βρεθεί το ακίνητο, τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία για τη δέσμευση του ποσού και την εξασφάλιση της συμμετοχής στο πρόγραμμα.

«Τρέχουν» οι τράπεζες

Η δυσκολία στην εύρεση ακινήτου σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον των δυνητικά δικαιούχων έχει «βάλει» φωτιά στις τράπεζες, καθώς πρέπει να αξιολογήσουν εντός 60 ημερών τις σχετικές αιτήσεις, χωρίς να είναι βέβαιο αν τελικά θα χορηγηθούν τα δάνεια.

Σημειώνεται ότι η προέγκριση ισχύει για 60 ημέρες από την γνωστοποίηση στον αιτούνται και όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ: «Το πιστωτικό ίδρυμα ενημερώνει τον αιτούντα σχετικά με την οικονομική προέγκριση της παρ. 3 και τη διάρκεια της ισχύος της. Εντός της σχετικής προθεσμίας ο αιτών οφείλει να γνωστοποιήσει στο πιστωτικό ίδρυμα το αιτούμενο ποσό δανείου, το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή στην οποία προτίθεται να το αγοράσει, και να προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται, ώστε το πιστωτικό ίδρυμα να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Εφόσον η εν λόγω  προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η οικονομική προέγκριση παύει να ισχύει».

 

Πηγήimerisia.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα