Υπό τον τίτλο: «Marokkogate», το γερμανικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι το Μαρόκο είχε διαδραματίσει σαφώς πιο ενεργό ρόλο απ΄ότι το Κατάρ στο σκάνδαλο που έχει σπιλώσει την εικόνα των ευρωπαϊκών θεσμών εμπλέκoντας και την καθαιρεθείσα αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου φέρεται να είναι αυτές που δωροδοκούσαν ευρωβουλευτές για να διατυμπανίζουν τις αρετές του καταριανού καθεστώτος, σχολιάζει το Spiegel.
«Είναι γνωστό ότι το Κατάρ παίζει σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο δωροδοκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ωστόσο, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό , το Μαρόκο είχε ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή απ΄ότι πιστεύουν οι βελγικές αρχές.
Διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου «DGED» εμπλέκονται στο υψηλότερο επίπεδο του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας.
Για τις βελγικές αρχές, οι υπηρεσίες «DGED» θεωρούνται το κέντρο κατασκοπείας και αντικατασκοπείας του κράτους του Μαγκρέμπ (της περιοχής της Βορειοδυτικής – βόρειας Αφρικής που περιλαμβάνει το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία).
Οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου, σύμφωνα με το «Spiegel» πλήρωναν αδρά τους συνεργάτες τους για να ασκούν επιρροή στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου προς όφελος της κυβέρνησης της Ντόχα.
Επικεφαλής της «τριάδας» ήταν ο νυν Μαροκινός πρεσβευτής στην Πολωνία
Σύμφωνα με το περιοδικό «Spiegel», ο Αμπντελραχίμ Ατμούν, νυν πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, ήταν ο επικεφαλής των τριών Ιταλών.
Και βεβαίως η «τριάδα», όπως και ο Ατμούν, βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τον Γενικό Διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών του Μαρόκου, Μοχάμαντ Γιασίν Μανσούρι.
Μπορεί Παντσέρι, Καϊλή και Τζιόρτζι να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή και να κατηγορούνται για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος» ωστόσο η κυβέρνηση της Ντόχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο διαφθοράς.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, στις 15 Δεκεμβρίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με σαφή πλειοψηφία στο οποίο καταδίκασαν έντονα το Κατάρ ότι ασκούσε επιρροή μέσω ευρωβουλευτών.
Για το Μαρόκο, όμως, δεν υπήρξε καμία αναφορά. Η αριστερή πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου προσπάθησε να προσθέσει τροπολογίες στο σχετικό ψήφισμα που «έδειχναν» την εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο με τις προσπάθειές τους να αποτυγχάνουν.