Μια σπάνια ανακάλυψη έγινε πρόσφατα στο Εθνικό Πάρκο του Βαυαρικού Δάσους: ο μωβ δικτυωτός μύκητας (Cribraria purpurea), εντοπίστηκε για δεύτερη φορά.
Μέχρι τώρα, το είδος αυτό ήταν γνωστό στη Γερμανία μόνο από μερικά ορεινά δάση στις Βαυαρικές Άλπεις και τον Μέλανα Δρυμό. Η ανακάλυψη έγινε από τον μυκητολόγο Peter Karasch, ο οποίος συνάντησε το «μανιτάρι» κατά τη διάρκεια μιας από τις εξορμήσεις του στην άγρια φύση του Εθνικού Πάρκου στο Große Deffernik κοντά στο Zwieslerwaldhaus.
Ο Karasch εξηγεί ότι οι μικροσκοπικοί γλοιώδεις μύκητες, οι οποίοι έχουν μέγεθος μόλις μερικά χιλιοστά, εντοπίζονται κυρίως την άνοιξη, μετά το λιώσιμο του χιονιού, σε κορμούς κωνοφόρων που έχουν αποσυντεθεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι ιδιαίτερα εμφανείς λόγω της έντονης ματζέντας τους. (κοκκινο-μωβ απόχρωση)
Η πρώτη απόδειξη του μωβ δικτυωτού γλοιώδους μύκητα στο εθνικό πάρκο έγινε το 2015 από τον ειδικό σε γλοιώδεις μύκητες Dr. Lothar Krieglsteiner, στην περιοχή του αρχέγονου δάσους Mittelsteighütte, μόλις δύο χιλιόμετρα από το σημερινό σημείο ανακάλυψης.
Οι μύκητες, που ανήκουν στην κατηγορία Myxomycota, είναι συναρπαστικά πλάσματα που καταλαμβάνουν μια ιδιαίτερη θέση μεταξύ του μυκητιακού και του ζωικού βασιλείου. Όταν είναι νεαροί, οι μύκητες κινούνται σαν μαστιγωμένη αμοιβάδα, ενώ όταν ωριμάσουν, σχηματίζουν καρποφόρα σώματα που μοιάζουν με μανιτάρια με σπόρια.
Αυτοί οι μύκητες έχουν βρεθεί στη Γη για περισσότερα από 600 εκατομμύρια χρόνια . Υπάρχουν περίπου 1000 είδη παγκοσμίως, πολλά από τα οποία απαντώνται σε πολύ παλιές, αρχέγονες προστατευόμενες περιοχές που μοιάζουν με δάση.
Οι εν λόγω μύκητες δεν είναι δηλητηριώδεις.