Ερευνητές δημιούργησαν το λεπτότερο σπαγγέτι στον κόσμο, το οποίο είναι περίπου 200 φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα.
Η εφεύρεσή τους δεν προορίζεται για το τραπέζι μας – αυτές οι εξαιρετικά λεπτές κλωστές, που ονομάζονται νανοΐνες, θα μπορούσαν να έχουν μια σειρά από σημαντικές ιατρικές χρήσεις, όπως η κατασκευή επιδέσμων που επιτρέπουν την είσοδο υγρασίας αλλά κρατούν τα βακτήρια έξω, ή η χορήγηση φαρμάκων.
Όπως αναφέρει ο Independent, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) υποστηρίζουν ότι είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον να δημιουργούνται οι κλωστές απευθείας από ένα πλούσιο σε άμυλο συστατικό όπως το αλεύρι, το οποίο αποτελεί τη βάση για τα ζυμαρικά.
Οι νανοΐνες από άμυλο – που παράγεται από τα περισσότερα πράσινα φυτά – βασίζονται στην εξαγωγή του από τα φυτικά κύτταρα και τον καθαρισμό του, και η διαδικασία χρειάζεται πολλή ενέργεια και νερό.
Ο Δρ. Ανταμ Κλάνσι, χημικός στο UCL, δήλωσε: «Για να φτιάξετε μακαρόνια, σπρώχνετε ένα μείγμα νερού και αλευριού μέσα από μεταλλικές τρύπες. Στη μελέτη μας κάναμε το ίδιο, με τη διαφορά ότι τραβήξαμε το μείγμα αλευριού μας με ένα ηλεκτρικό φορτίο. Είναι κυριολεκτικά σπαγγέτι, αλλά πολύ μικρότερο».
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nanoscale Advances, οι επιστήμονες περιγράφουν την κατασκευή μακαρονιών με διάμετρο μόλις 372 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου) χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται ηλεκτροϊνοποίηση, κατά την οποία νήματα αλευριού και υγρού τραβιούνται μέσω της άκρης μιας βελόνας με ηλεκτρικό φορτίο.
«Νήματα του Θεού» και νανο-σπαγγέτι
Στην εργασία τους, μάλιστα, αναφέρουν και τα αμέσως λεπτότερα γνωστά ζυμαρικά, που ονομάζονται su filindeu (νήματα του Θεού) και φτιάχνονται με το χέρι από έναν μακαρονοποιό στην πόλη Νουόρο της Σαρδηνίας. Τα εν λόγω ζυμαρικά εκτιμάται ότι έχουν πλάτος περίπου 400 μικρόμετρα – 1.000 φορές παχύτερα από το νέο δημιούργημα.
Τα νέα νανο-σπαγγέτι σχημάτισαν ένα χαλί από νανοΐνες με διάμετρο περίπου 2 εκατοστών, και έτσι είναι ορατά, αλλά κάθε μεμονωμένη κλωστή είναι πολύ λεπτή για να αποτυπωθεί καθαρά από οποιαδήποτε μορφή κάμερας ορατού φωτός ή μικροσκοπίου.
«Δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμα ως ζυμαρικά, δυστυχώς, καθώς θα υπερψηθούν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πριν προλάβετε να τα βγάλετε από το τηγάνι», σχολίασε ο Γκάρεθ Γουίλιαμς, καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικής του UCL.
Για να φτιάξουν τα νανο-σπαγγέτι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλεύρι και μυρμηκικό οξύ αντί για νερό, καθώς το μυρμηκικό οξύ διασπά τις στοίβες από σπείρες που αποτελούν το άμυλο – το μαγείρεμα έχει την ίδια επίδραση στο άμυλο με το μυρμηκικό οξύ, διασπώντας το για να γίνουν τα ζυμαρικά εύπεπτα. Έπρεπε επίσης να ζεστάνουν προσεκτικά το μείγμα για αρκετές ώρες πριν το επαναψύξουν αργά, για να βεβαιωθούν ότι είχε τη σωστή συνοχή.