Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
23.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σουρβίνος στο CRETA: Τι πυροδοτεί την πανδημία – Είμαστε στην τελική ευθεία

Πρέπει να διαβάσετε

«Συναγερμός» έχει σημάνει για τις μεταλλάξεις στη χώρα μας που φαίνεται ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα «πυροδότησης» του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας παρά τη συνέχιση του lockdown.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, ανέφερε πως βρισκόμαστε σε πολύ ανοδική φάση ενώ όπως πρόσθεσε είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση.

«Τις επόμενες ημέρες θα φτάσουμε στο ανώτατο όριο θετικών κρουσμάτων που περιμένουμε για την Περιφέρεια Κρήτης. Αυτό θα αποτελέσει την αρχή για την αποκλιμάκωση, ελπίζουμε αρχές Απριλίου. Είδαμε μια ραγδαία αύξηση ειδικά στην Περιφέρεια μας, που ήταν μια Περιφέρεια που τόσο καιρό δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την Επιτροπή. Η εξήγηση είναι οι μεταλλάξεις και ειδικά η επικράτηση του βρετανικού στελέχους που δικαιώνει τον χαρακτηρισμό της για υψηλή μεταδοτικότητα. Οι παρατηρήσεις που κάνουμε και οι αναδρομικές συναντήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου περίπου, δείχνουν ότι η έκρηξη αυτή συνέβη σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, σε μικρό χρονικό διάστημα και προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό έχει δώσει την εικόνα των αυξημένων κρουσμάτων και της μεγάλης πίεσης στο υγειονομικό σύστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος.

Όπως επεσήμανε, τα μέτρα που εφαρμόζονται λειτουργούν και αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει συγκρίνοντας τις δύο καμπύλες του δεύτερου κύματος, το Νοέμβριο και το τωρινό. «Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι χαμηλότερος σε σχέση με την έκρηξη κρουσμάτων που είδαμε τον Νοέμβριο και αυτό ευθύνεται στα μέτρα που ισχύουν». 

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο αν δεν υπήρχαν τα μέτρα θα είχαμε εκτόξευση κρουσμάτων σε θεαματικό ρυθμό. «Σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων και τα μέτρα που προτείνονται δεν έχουν αλλάξει όπως και οι διεθνείς οδηγίες. Όμως μπορεί κανείς σε κλειστούς χώρους, σε χώρους που υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός αν θέλει να χρησιμοποιήσει διπλή μάσκα ή μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας». 

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, υπάρχει ορατό «φως στο τούνελ» όμως η κούραση της κοινωνίας είναι δεδομένη και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. «Έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα συμμάχους στη χώρα μας, που θα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση και θα είναι η τελευταία φορά που εφαρμόζονται τόσο αυστηρά μέτρα. Τέτοια εποχή Φεβρουαρίου – Μαρτίου είχαμε και την αντιμετώπιση της γρίπης. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον κορωνοϊό. Η εβδομαδιαία αναφορά του ΠΟΥ σε ότι αφορά τη γρίπη είναι μηδέν. Έχουμε την έγκριση των εμβολίων που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έρθουν στη χώρα μας τον επόμενο μήνα, έχουν ευκολότερη διαχείριση, συν ότι θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες». 

Ο κ. Σουρβίνος αναφέρθηκε στο πρώτο κρούσμα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε χθες στην Κρήτη, λέγοντας πως είναι πολύ καλή συγκυρία ότι ανιχνεύθηκε γρήγορα και ταυτοποιήθηκε επίσης γρήγορα. «Οι δράσεις που έγιναν για τον περιορισμό του κρούσματος και την ιχνηλάτηση ήταν άμεσες και τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. Δεν έχει βρεθεί άλλο κρούσμα με την ίδια μετάλλαξη που σημαίνει ότι μπορέσαμε και το περιορίσαμε. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό εντείνουμε την γονιδιωματική επιτήρηση». 

Ο κ. Σουρβίνος επεσήμανε ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει σχετιστεί με την μειωμένη αποδοτικότητα των εμβολίων που κυκλοφορούν. «Υπάρχουν εργαστηριακές μελέτες που δείχνουν ότι τα αντισώματα που παράγονται από τα εμβόλια δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δεν πρέπει επ’ ουδενί να ανατραπεί το πρόγραμμα εμβολιασμού και να χρησιμοποιηθούν ανασχεδιασμένα εμβόλια για την μετάλλαξη αυτή. Ακόμη και τα εμβόλια που παρουσιάζουν μειωμένη δραστικότητα, έχουν την αποτελεσματικότητα τους σε ότι αφορά τις βαριές περιπτώσεις. Είναι μηνύματα που πρέπει να περάσουμε, πρέπει το πρόγραμμα εμβολιασμού να ενισχυθεί και ο κόσμος να προτρέξει και να συμβάλλει σε αυτό. Το εμβόλιο είναι η προστασία των νέων πιθανών μεταλλάξεων που δεν θα θέλαμε να δούμε στο μέλλον». 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα