Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
19.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σουρβίνος στο CRETA: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος της πανδημίας – Φτάνουμε στο peak

Πρέπει να διαβάσετε

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης, μίλησε μεταξύ άλλων στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Ιολογίας και Διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος.

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζει μια αξιοπρόσεκτη σταθερότητα. «Οι ιδιότητες του για γρήγορη μεταδοτικότητα, δημιουργία λοιμώξεων που οδηγούν σε σοβαρότερες νοσηλείες παραμένουν και δεν φαίνεται να υποχωρεί μπροστά στην Όμικρον. Ένα ποσοστό εισαγωγών ανήκουν σίγουρα στη Δέλτα, αλλά πλέον έχουμε εισαγωγές, ένα ποσοστό σημαντικό ασθενών με Όμικρον, είναι ενδιαφέρον όμως να δούμε πως θα εξελιχθούν οι νοσηλείες».

Ο κ. Σουρβίνος επεσήμανε πως οι υπεραπλουστεύσεις δεν έχουν θέση αυτή τη στιγμή. «Κανένας στέλεχος δεν είναι αθώο μέχρι να αποδειχθεί αλλά με πραγματικά στοιχεία, θα τα δούμε όλα. Γι’ αυτό γίνεται η καταγραφή των στοιχείων αυτών, θα δούμε σχετικά άμεσα τον επόμενο μήνα πως θα εξελιχθούν οι νοσηλείες, μέχρι τότε καλύτερα να είμαστε επιφυλακτικοί παρά να πανηγυρίζουμε για ένα στέλεχος που μπορεί να είναι σφοδρό και ταχύ πέρασμα από την κοινότητα και σιγά-σιγά να αρχίζει να μειώνεται. Πιστεύω ότι φτάνουμε στο peak και θα αρχίσει η κορύφωση του, δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα έχουμε συνέπειες, όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και συσχετίσεις».

Ερωτηθείς αν είναι ορατό το τέλος της πανδημίας, ο κ. Σουρβίνος απάντησε πως όταν επικρατούσε η Δέλτα, κανείς δεν περίμενε ότι θα εμφανιστεί ένα νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος όπως η Όμικρον. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η πανδημία, γιατί είναι πολυπαραγοντική η εξίσωση, τέτοια στελέχη επικίνδυνα αναδύονται μέσα από γεωγραφικά διαμερίσματα και ηπείρους που έχουν άλλο επίπεδο διαβίωσης και υγειονομικούς κανόνες και όσο παραμένουν οι πληθυσμοί αυτοί ανεμβολίαστοι, δυνητικά παραμένουν πηγές δημιουργίας τέτοιων στελεχών. Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει ότι την άνοιξη, μπορεί να εμφανιστεί κάτι τέτοιο, που δεν το περιμέναμε. Είδαμε επίσης το στέλεχος του Καμερούν, πρόσφατα σε εργαστήριο της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί κάνει μια τέτοια πρόβλεψη, επίσης δεν ξέρουμε η ανοσία που θα δημιουργηθεί από άτομα που μολύνθηκαν από την Όμικρον σε τι ποσοστό προστατεύει από τη Δέλτα όσο και από πιθανά επόμενα στελέχη που μπορούν να εμφανιστούν. Είναι πολλά τα άγνωστα στοιχεία ακόμη, που δε μας επιτρέπουν να προβλέπουμε πότε θα είναι το τέλος ή το ευτυχές γεγονός της απαλλαγής από περιοριστικά μέτρα. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο μέτρο που έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει από σοβαρή νοσηλεία και θάνατο. Σε αυτό πρέπει να είμαστε πιστοί αλλά και στα μέτρα ατομικής προστασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, στο αρχείο του εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ίδιος ασθενής, έχει μολυνθεί εντός τριμήνου ή τετραμήνου από τη μετάλλαξη Δέλτα. «Αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι ικανή να διαφεύγει της ανοσίας που έχει δημιουργηθεί από προηγούμενη λοίμωξη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διατηρούμε, η προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε, στο μυαλό μας. Επίσης, η προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας μέσω του εμβολίου, γίνεται μόνο με την γ’ δόση και όχι μόνο με τις δύο δόσεις. Βλέπουμε ότι το ανοσιολογικό προφίλ, είναι διαφορετικό με το στέλεχος Όμικρον και γι’ αυτό πρέπει να αναζητήσουμε και να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες, ποια είναι π.χ. η ανοσία της Όμικρον έναντι της Δέλτα, το αντίστροφο, αν θεωρούμε ότι επιμένει επί μακρόν και έχει φύγει η Όμικρον, θα έχει προσφέρει κάποιο επίπεδο προστασίας σε όσους έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη; Είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν τους επόμενους μήνες».

Κλείνοντας, ο κ. Σουρβίνος σημείωσε ότι με τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν με mRNA, στις 3 δόσεις έχουμε μια καλή προστασία σε ότι αφορά τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. «Χθες διαβάσαμε ότι η Moderna επανασχεδιάζει ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον, θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Δεν ξέρουμε αν αξίζει αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι σε αρκετές χώρες έχει φτάσει στην κορύφωση της. Ελπίζουμε σε μια εξάλειψη του. Όλα αυτά μένει να αποφασιστούν».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα