«Από την αρχή της πανδημίας, η Κρήτη αυτή τη στιγμή διανύει την κρισιμότερη περίοδο», τόνισε μεταξύ άλλων, στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o καθηγητής κλινικής ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος.
Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων.
«Από την μια έχουμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, και από την άλλη η επέλαση των μεταλλαγμένων στελεχών είναι ραγδαία και αφορά όλη την Κρήτη. Φυσικά, οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν», σημείωσε ο κ. Σουρβίνος.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής θύμισε ότι το πρώτο μεταλλαγμένο κρούσμα στο νησί, βρέθηκε στις 11 Ιανουαρίου. Δύο εβδομάδες αργότερα, μέχρι και σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων περιλαμβάνει ύποπτα ή επιβεβαιωμένα μεταλλαγμένα δείγματα.
«Έχει υπάρξει ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης και τα κρούσματα περιλαμβάνουν τόσο ανήλικα παιδιά και βρέφη, όσο και υπερήλικες ανθρώπους, δικαιολογώντας έτσι και τον τίτλο της αυξημένης μεταδοτικότητας. Δεν κάνει διακρίσεις».
Διευκρίνισε ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί στην Κρήτη δείγμα θετικό στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
«Φαίνεται ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δεν μεταδίδεται με τον ίδιο ρυθμό που εξαπλώνεται το βρετανικό. Η ανησυχία, έγκειται στο γεγονός της αποτελεσματικότητας των εμβολίων απέναντι σε αυτό».
Ο κ. Σουρβίνος, μάλιστα, πρότεινε μια γενικότερη αυστηροποίηση των μέτρων σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, και όχι μόνο στον δήμο.