Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σουρβίνος στο CRETA για ευλογιά των πιθήκων: Δεν ανησυχούμε αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι

Πρέπει να διαβάσετε

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Ιολογίας και Διευθυντής του Ιολογικού Εργαστηρίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων.

Ο κ. Σουρβίνος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κρούσμα της νόσου στη χώρα μας αλλά ούτε και κάποιο ύποπτο περιστατικό ενώ ο νεαρός άνδρας που διερευνήθηκε το περασμένο Σάββατο, δεν έφερε την ευλογιά των πιθήκων αλλά είχε ανεμοβλογιά. «Υπάρχει όντως μια γενικότερη, όχι ανησυχία αλλά εγρήγορση στους Διεθνείς Οργανισμούς Υγείας, από την άποψη ότι το νόσημα, παρότι γνωστό από το 1960 και ενδημικό στις χώρες της Αφρικής εμφανίζεται χωρίς ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική, σε χώρες της Ευρώπης. Είναι κάτι που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον το επιστημονικό και οδηγεί στην εγρήγορση όλων των συστημάτων υγείας».

Πρόσθεσε δε, πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο άλλο στοιχείο ενώ δεν έχει εμφανιστεί κάποιο στοιχείο και για το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού. «Αυτό που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και είναι στη σωστή κατεύθυνση είναι ότι αν πρέπει κάτι να περιοριστεί να πρέπει να γίνει στην έναρξη του, δηλαδή τώρα και έγκαιρα».

Όσον αφορά τους τρόπους μετάδοσης, ο κ. Σουρβίνος εξήγησε ότι μπορεί να γίνει από μολυσμένο ζώο σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων αλλά μεγάλου μεγέθους και επαφής μέσω βλαβών, δερματικών βλαβών και αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με άτομο που έχει εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα. «Αυτό είναι κάτι που διαφοροποιείται, γιατί το μυαλό μας πάει στον κορωνοϊό, τον τρόπο μετάδοσης. Στον κορωνοϊό έχουμε τους ασυμπτωματικούς, που είναι μεταδοτικοί, η μεταδοτικότητα στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων εξαρτάται από την πρόοδο και την εξέλιξη των συμπτωμάτων. Όσο περισσότερο ασυμπτωματικός είναι ο ασθενής τόσο γίνεται μεταδοτικότερος».

Ο κ. Σουρβίνος διευκρίνισε πως το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει στα 140 σε δύο εβδομάδες, είναι κάτι που δεν πρέπει να παραμελήσουμε. «Πρέπει να το εξετάσουμε αλλά δεν ανησυχώ στην παρούσα φάση, είμαστε προετοιμασμένοι όπως οι υπόλοιπες χώρες ώστε να μπορέσουμε να το απομονώσουμε γρήγορα. Αυτό θα είναι η επιτυχία, η γρήγορη ανίχνευση και απομόνωση. Από χθες έχει δοθεί η έγκριση από τον ΕΟΔΥ στο εργαστήριο μας να εμπλακεί σε περίπτωση που υπάρχει ύποπτο κρούσμα στην Κρήτη για τον εργαστηριακό έλεγχο και στην διερεύνηση του».

Μάλιστα, δήλωσε πως δεν θα πρέπει να μας ξενίσει, αν εμφανιστεί ένα τέτοιο κρούσματα στην Κρήτη. «Το νησί είναι σταυροδρόμι και σε μια περίοδο με την έξαρση του τουρισμού και την μετακίνηση πολλών λαών δεν θα πρέπει να μας ξενίσει. Μόνο η προετοιμασία είναι αυτό που θα μας κατοχυρώσει και θα μας περιορίσει οτιδήποτε και αν συμβεί. Οργανώνουμε τα σχέδια μας σε κάθε επίπεδο ώστε αν και εφόσον συμβεί κάτι να μπορέσουμε να το διερευνήσουμε εύκολα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέσα».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα δύο κρούσματα λέπρας που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας λέγοντας, πως μετά την πανδημία τα αντανακλαστικά μας είναι σε ένα αυξημένο βαθμό και οποιοδήποτε παθογόνο, μπορεί να προκαλέσει ενδιαφέρον. «Τα κρούσματα της λέπρας είναι περιορισμένα, δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, το θέμα της οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά είναι κάτι που μας απασχολεί. Υπάρχουν ύποπτα κρούσματα, έχουν  ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ, όμως φαίνεται ότι είναι σε μια ύφεση, παρόλα αυτά και γι’ αυτό το θέμα είμαστε προετοιμασμένοι, οι κλινικές και το εργαστήριο έχει προμηθευτεί όλα τα κατάλληλα μέσα που είναι μεγάλης έκτασης εργαστηριακός έλεγχος, καθώς είναι άγνωστο το αίτιο ακόμη. Υπάρχει μια ευαισθησία αλλά αν δεν έχουμε την κατάλληλη ενημέρωση όλοι μας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την οποιαδήποτε απειλή, εμφανιστεί στις μέρες μας».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην πανδημία του κορωνοϊού λέγοντας πως το εργαστήριο Ιολογίας εξακολουθεί και βρίσκεται σε τροχιά επιτήρησης των μεταλλάξεων και των γονιδιωμάτων του ιού που κυκλοφορούν. «Είμαστε πάντα alert, υπάρχει ένα σχετικό κύμα από τις Όμικρον 4 και 5 στην νότια Αφρική, υπάρχουν χώρες της Ευρώπης που έχουν ανακοινώσει τέτοια κρούσματα, είμαστε σε εγρήγορση για να ανακοινώσουμε κάτι καινούριο. Δεν έχουμε κάτι ανησυχητικό αυτή τη στιγμή».

Κλείνοντας, ο κ. Σουρβίνος σημείωσε πως υπάρχουν προβλέψεις για την Όμικρον 4 και 5 που δείχνουν ότι η συμπτωματολογία θα είναι ίδια και δεν θα υπάρξει αλλαγή στην βαρύτητα της νόσου. «Υπάρχει πιθανότητα, να υπάρχει η διαφυγή της ανοσίας, άτομα δηλαδή που έχουν νοσήσει από προηγούμενα στελέχη να μην έχουν την ανοσία που πρέπει έναντι των υποπαραλλαγών 4 και 5. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, όλα κρίνονται στην πράξη και με δεδομένα ασθενών που προκύπτουν στην πορεία. Ακόμη είναι νωρίς, δεν έχουμε ακόμη κύματα αξιοσημείωτα τέτοιων υποπαραλλαγών. Πιθανόν να δούμε κάτι τέτοιο μέσα στο καλοκαίρι αλλά σε μικρή κλίμακα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα