«Νομίζω δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο πικ, έχουμε να δούμε και υψηλότερα νούμερα ημερήσιων κρουσμάτων», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος.
Ο κ. Σουρβίνος μίλησε για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα σημειώνοντας πως βρισκόμαστε σε μία ανοδική τάση της πανδημίας με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ειδικά σε γεωγραφικά διαμερίσματα όπως η βόρεια Ελλάδα, ή νομοί της Αχαΐας και της Μεσσηνίας όπου τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μια πολύ μεγάλη επιδείνωση, ωστόσο τόνισε υπάρχουν και άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, όπου η κατάσταση είναι ελεγχόμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό. «Νομίζω υπάρχει εξήγηση για όλα αυτά και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα παρότι και στην Κρήτη θα δούμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων δεν θα πιεστεί το σύστημα υγείας της περιφέρειάς μας», ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης αποδίδοντας την καλή εικόνα του νησιού στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων πολιτών.
«Θεωρώ ότι η Κρήτη δέχτηκε τη μέγιστη πίεση το καλοκαίρι, αν θυμάστε είχαμε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων πάνω από 400 και εκεί πραγματικά υπήρξε ανάγκη να ανοίξουν και άλλες κλινικές covid. Αυτό ήταν επίσης ένα πολύ σημαντικό καμπανάκι εκείνη την εποχή για τον πληθυσμό της Κρήτης να σπεύσει να εμβολιαστεί και για αυτό είδαμε την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης από το 40% περίπου σε ένα μέσο όρο 60% αυτή τη στιγμή», δήλωσε.
Όπως εξήγησε ο ίδιος το γεγονός ότι στο νησί υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, με την εμβολιαστική κάλυψη στο Λασίθι να αγγίζει το 70% και στα Χανιά να ξεπερνά το 65%, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και η μεγάλη διασπορά που υπήρξε το καλοκαίρι έχει οδηγήσει σε ένα αξιόλογο ποσοστό φυσικής ανοσίας, κρατά τις νοσηλείες στο νησί σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται. «Φυσικά υπάρχει και ένα 30 – 35% ανεμβολίαστων, οι οποίοι θέλοντας και μη στο επόμενο διάστημα και όσο οι κλιματολογικές συνθήκες επιδεινώνονται θα έρθουν σε επαφή με τον ιό. Το σημαντικό είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τη νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιποι που είναι ανεμβολίαστοι, είναι αυτοί που θα προκαλέσουν την πίεση στα νοσοκομεία μας», ανέφερε.
Ο κ. Σουρβίνος σημείωσε πως είναι δεδομένο πως θα νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι και σημείωσε πως «η τρέχουσα φάση έχει χαρακτηριστεί ως πανδημία των ανεμβολίαστων», ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για τις αντοχές του ΕΣΥ στο νησί. «Θα δούμε μεγαλύτερα νούμερα κρουσμάτων, αλλά συγκεκριμένα στην Κρήτη θεωρώ ότι δεν θα δεχτεί τόσο μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας. Τα νοσοκομεία μας πιστεύω ότι θα αντέξουν και δεν θα δούμε εικόνες όπως στη βόρεια Ελλάδα με νοσοκομεία στα οποία οι ΜΕΘ είναι πλήρεις και μεταφορές ασθενών», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ εκτίμησε πως τα νοσοκομεία του νησιού θα κληθούν σύντομα να εξυπηρετήσουν ασθενείς με κορωνοϊό από άλλες περιοχές της χώρας.