Η εξοικονόμηση χρημάτων αποτελεί το βασικό κριτήριο στις αγορές των καταναλωτών στο σούπερ μάρκετ εν μέσω ακρίβειας, με το 84% να δηλώνει πως «κυνηγά» περισσότερο εκπτώσεις και προσφορές, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.
Την ίδια στιγμή πάντως που τα στοιχεία από τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους μειώνουν όλο και περισσότερο τις προωθητικές ενέργειες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Σημειώνεται πως η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σουπερμάρκετ, σταθερά ξεπερνά το 13%.
Στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ αποτυπώνεται η εντυπωσιακή αύξηση που καταγράφεται όσον αφορά στην προτεραιότητα που δίνουν οι καταναλωτές σχετικά με την τιμή των προϊόντων που βάζουν στο καλάθι του σούπερ μάρκετ.
Έτσι ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό του αγοραστικού κοινού που αγόραζε με βασικό κριτήριο τα χρήματα κινούταν περί το 30% και σε ίδια επίπεδα με τα ποιοτικά κριτήρια, σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 60%. Στοιχείο που δείχνει πόσο έντονη είναι η ανησυχία των καταναλωτών για το ζήτημα της ακρίβειας και επιβεβαιώνει τις αλλαγές που συντελούνται στην αγοραστική τους συμπεριφορά.
Παράλληλα, το 75% δηλώνει ότι επιλέγει οικονομικότερες ή φθηνότερες επιλογές προϊόντων, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας η οποία φτάνει το 10%, ενώ το 67% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου (έναντι 61% στη αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου).
Ωστόσο καταγράφεται μείωση στην ανησυχία του κοινού για ελλείψεις στα ευρέως καταναλωτικά προϊόντα τροφίμων, από 72% σε 53% ενώ παράλληλα ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόλις 14% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τα σουπερμάρκετ ότι φροντίζουν να μην υπάρξουν ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων, με τη συντριπτική πλειοψηφία (86%) να μην εκφράζει τέτοια ανησυχία.
Εκτός των βασικών αγαθών, εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στις δευτερεύουσες αγορές, όπως εκείνες για προσωπική φροντίδα, είδη οικιακής βελτίωσης ή για αγορές παγίων. Συγκεκριμένα, το 83% δηλώνει ότι έχει αναβάλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα, για ρούχα ή για είδη σπιτιού (έναντι 75% στη μέτρηση του Απριλίου). Επιπλέον το 44% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.