Υπό την ανησυχία ενός νέου κύματος αυξήσεων σε βασικά αγαθά, εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου και μετά τη λήξη του μέτρου για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στις 30 Ιουνίου, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει διαμηνύσει προς τις επιχειρήσεις ότι δεν θα επιτραπούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και πως στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά.
Την ίδια στιγμή πάντως, στη μηνιαία έρευνα του ΙΕΛΚΑ για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο, που ήταν ακόμη σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη, αποτυπώνεται η πίεση που συνεχίζουν να δέχονται συγκεκριμένες κατηγορίες στα τρόφιμα και κυρίως όσα επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών.
Για παράδειγμα η κατηγορία «μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη» καταγράφει αύξηση +10,19% σε ετήσια βάση λόγω της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών του κακάο και του καφέ τους προηγούμενους μήνες. Άνοδο 10,8% εμφανίζουν οι τιμές των κρεάτων, η οποία αποδίδεται σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, στη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο το 2024, λόγω των ασθενειών των ζώων αλλά στις αυξήσεις των διεθνών τιμών στα εισαγόμενα είδη και ειδικά στο μοσχάρι.
Αυξημένες κατά 7,55% ήταν οι τιμές στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επηρέασαν την παραγωγή. Επίσης ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στα κατεψυγμένα είδη (+2,74%) αλλά και στα γαλακτοκομικά και τους χυμούς ψυγείου (+2,22 %).
Από τις 19 συνολικά κατηγορίες τροφίμων που μετρά το ΙΕΛΚΑ, μειωμένες είναι οι τιμές σε μόλις δύο: στα τρόφιμα παντοπωλείου (-5,4%) και σε ορεκτικά και αλίπαστα (-1,51%).
Άνοδο της τάξεως του 2,6% εμφανίζουν οι τιμές ανά τεμάχιο στα τρόφιμα και σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Circana για το 5μηνο του 2025. Αντίθετα σε είδη προσωπικής υγιεινής και προϊόντα για τη φροντίδα του σπιτιού μειώθηκαν κατά 1,9% και 1,2% αντίστοιχα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μετά και το τέλος της διάταξης του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έπειτα από σχεδόν μία πενταετία ολοκλήρωσε τον κύκλο της, οι ανησυχίες των καταναλωτών για νέες αυξήσεις στα ράφια σε ό,τι αφορά τουλάχιστόν στα τρόφιμα εντείνονται.
Από πλευράς των επιχειρήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου, στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν ότι γενικότερα δεν αναμένεται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων κυρίως λόγω έντονου ανταγωνισμού. Για τους ίδιους άλλωστε το συγκεκριμένο μέτρο βρέθηκε αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια στο επίκεντρο κριτικής, υποστηρίζοντας ότι στο βάθος των ετών είχε πάψει πλέον να λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών.
Από την άλλη πλευρά, ειδικά σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές παραμένουν απρόβλεπτοι όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, παραμένει σε επιφυλακή με τον ίδιο τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο να έχει δηλώσει πως η παύση του μέτρου δεν δίνει το ”πράσινο φως” στις επιχειρήσεις για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.
Ταυτόχρονα οι έλεγχοι στην αγορά μέσω της ΔΙΜΕΑ συνεχίζονται εντατικά προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παραμένουν σε επιφυλακή για οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων συνεχίζονται επίσης, έως τις 31 Οκτωβρίου 2025, μέτρα όπως η απαγόρευση προσφορών για τρεις μήνες μετά από ανατίμηση, η υποχρεωτική ανακοίνωση αυξήσεων τιμοκαταλόγων από τα σούπερ μάρκετ, η ανακοίνωση τιμών οπωροκηπευτικών, όπως επίσης και το «Καλάθι του Νοικοκυριού». Στις αρχές του 2026 τέλος, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία με βάση το μοντέλο της ΑΑΔΕ, η νέα Ανεξάρτητη Αρχή για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή.