Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
17.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σούπερ καλλιέργειες: Είναι έτοιμη η Ευρώπη για τη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών;

Πρέπει να διαβάσετε

Αντιμέτωπη με τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές αλλά και με τους αγρότες μικρών αλλά και βιολογικών παραγωγών βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρότασή της για τη νομιμοποίηση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη νομιμοποίηση των νέων τεχνολογιών γονιδιακής επεξεργασίας για καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, ο υπάρχων περιοριστικός κανονισμός της ΕΕ για τους ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς), ο οποίος έχει δημιουργηθεί πολύ πριν τις καλπάζουσες τεχνολογικές εξελίξεις, θέτει σοβαρά εμπόδια στις καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, επιτρέποντας στις χώρες της ΕΕ να τις απαγορεύουν, ακόμα και εάν έχει έχουν κριθεί ασφαλείς για τον άνθρωπο.

Εκτός από την εμφανώς λιγότερη γραφειοκρατία, ο νέος νόμος αποσκοπεί στην ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά των φυτών που καλλιεργούνται με τις σύγχρονες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) όπως η CRISPR-Cas9 (τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων, η οποία επιτρέπει την πραγματοποίηση στοχευμένων αλλαγών στο DNA κυττάρων).

Ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα των υπέρμαχων της αλλαγής του νόμου είναι πως η ΕΕ κινδυνεύει να μείνει πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά στη χρήση νέων καλλιεργειών με ειδικά τεχνολογικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τις καταστήσουν πιο θρεπτικές, πιο αποδοτικές και καλύτερα προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή.

Απέναντί τους βρίσκονται οι πράσινοι βουλευτές, νομικές ομάδες –συνήγοροι του περιβάλλοντος, αγρότες – υπέρμαχοι των βιολογικών καλλιεργειών αλλά και μικροκαλλιεργητές περιορισμένων παραγωγών, καθώς και πάνω από 400.000 Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν υπογράψει μια αίτηση κατά της απελευθέρωσης των «νέων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών».

Έχονται μεγάλες αλλαγές στις αγροτικές καλλιέργειες της Ευρώπης

(AP Photo/Vadim Ghirda, File)

Το νέο νομοσχέδιο απλουστεύει κατά πολύ τους κανόνες για μια υπο- ομάδα καλλιεργειών NGT που θα θεωρούνται ισοδύναμες με καλλιέργειες που λαμβάνονται με παραδοσιακές τεχνικές αναπαραγωγής, χωρίς την υποχρεωτική καταγραφή επισήμανσης της εργαστηριακής τους προέλευσης. Ως εκ τούτου δεν θα υπόκεινται σε αξιολόγηση κινδύνου από τις ρυθμιστικές αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την πρόταση νόμου για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες την ερχόμενη Τετάρτη, ως τμήμα της τελευταίας δέσμης μέτρων στο πλαίσιο της ατζέντας Green Deal για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, η οποία περιλαμβάνει νόμους για την υγεία του εδάφους, την αναθεώρηση του χαρακτηρισμού «απόβλητα τροφίμων» (foοd waste) και κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα κλπ.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα