Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σουδάν: Συγκλονιστική μαρτυρία Έλληνα εγκλωβισμένου: «Πρέπει να φύγω»

Πρέπει να διαβάσετε

Τρόμος και φόβος για 6η μέρα στο Σουδάν με τους κατοίκους να φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους λόγω του εμφυλίου πολέμου.

Η κατάσταση είναι ακραία με τους Έλληνες εγκλωβισμένους να προσπαθούν να βρουν τρόπο να φύγουν από τη χώρα ή έστω το Χαρτούμ χωρίς να κινδυνέψουν από τα πυρά των ανταρτών.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Νικόλας Λημνιός περιγράφει τα όσα φρικιαστικά συμβαίνουν στη χώρα του.

Ο ίδιος μάλιστα δεν είχε σκεφτεί ποτέ να φύγει από το Σουδάν καθώς το θεωρεί χώρα του και ενώ έχει ζήσει πολλές κρίσεις πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση.

«Είμαστε πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο. Εκεί γίνονται όλα τα συμβάντα. Σήμερα έχουν φύγει από τις μάχες που κάνουν μεταξύ τους κι έχει πάρει τη θέση της η αεροπορία. Οπότε γίνονται περισσότεροι βομβαρδισμοί», περιγράφει ο εγκλωβισμένος Έλληνας, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη σκάλα αφού οι αεροπορικές επιδρομές στη δικιά του γειτονιά δεν σταματάνε ούτε λεπτό.

«Όταν γίνεται βομβαρδισμός τρέχουμε έχουμε ένα underground,κάτω από μία σκάλα χτιστή, χτισμένη κι εκεί είναι ένα πιο ασφαλές μέρος στο οποίο μπορούμε να πάμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από 10.000 έως 20.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τις μάχες που μαίνονται στο Σουδάν για να βρουν καταφύγιο στο γειτονικό Τσαντ, σε χωριά του κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τις ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που βρίσκονται στα σύνορα και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

«Η πλειονότητα των ανθρώπων που φθάνουν είναι γυναίκες και παιδιά. Η UNHCR εργάζεται σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση του Τσαντ και τους εταίρους της για να αξιολογήσουν τις ανάγκες τους και να προετοιμάσουν μια κοινή απάντηση», αναφέρει σήμερα σε δελτίο Τύπου.

Η UNHCR συντονίζεται επίσης με τις αρχές του Τσαντ για να τις βοηθήσουν να καταγράψουν τους νεοαφιχθέντες μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το ανατολικό τμήμα του Τσαντ φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 400.000 Σουδανούς πρόσφυγες και «οι αφιχθέντες ασκούν πρόσθετη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες που είναι ήδη υπερφορτωμένες και στους πόρους της χώρας», υπογραμμίζει.

Οι πλέον επείγουσες ανάγκες είναι το νερό, η τροφή, τα καταφύγια, η υγειονομική περίθαλψη, την προστασία των παιδιών και η πρόληψη της σεξιστικής βίας, αναφέρει η UNHCR.

Λόγω της βίας που υφίστανται οι άνθρωποι οι οποίοι διασχίζουν τα σύνορα, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη είναι επίσης μια από τις κύριες προτεραιότητες.

Από τότε που η μάχη για την εξουσία, υποβόσκουσα εδώ και εβδομάδες μεταξύ δύο στρατηγών, έχει μετατραπεί σε μάχη από τις 15 Απριλίου, υπάρχει πλήρης σύγχυση στα 45 εκατομμύρια των Σουδανών και οι εκεχειρίες που ανακοινώνονται από τα δύο στρατόπεδα δεν διαρκούν.

Η UNHCR δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχη από την κλιμάκωση της βίας στο Σουδάν», καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταμέτρησε «περισσότερους από 330 νεκρούς και 3.200 τραυματίες».

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα