Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σουδάν: Νεογέννητα ξεψύχησαν σε νοσοκομείο – Παρατείνεται η εκεχειρία που «ουδέποτε εφαρμόστηκε»

Πρέπει να διαβάσετε

Αδιάκοπες περιγράφονται οι μάχες σε βόρεια τμήματα του Χαρτούμ, ενώ αντηχούν πυρά πυροβολικού στο νότιο τμήμα της πόλης των πέντε εκατομμυρίων. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν αναλάβει μεσολαβητική πρωτοβουλία, εξέφρασαν ικανοποίηση για την παράταση για ακόμη πέντε ημέρες της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ουδέποτε τηρήθηκε και υποτίθεται πως θα επέτρεπε τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες τoυ Σουδάν στα όρια του λιμού.

Στο Ανατολικό Νταρφούρ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «περίπου τριάντα νεογέννητα πέθαναν μέσα σε νοσοκομείο αφότου άρχισαν οι μάχες, συμπεριλαμβανομένων έξι την ίδια εβδομάδα, λόγω έλλειψης οξυγόνου κατά τη διάρκεια των διακοπών της ηλεκτροδότησης».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του Νταρφούρ, άλλοτε αντάρτης που πλέον τάσσεται στο πλευρό του στρατηγού Μπουρχάν, κάλεσε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα.

Οι ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο αλληλοκατηγορήθηκαν για επιθέσεις. Οι ΔΤΥ κατήγγειλαν εξάλλου πως ο στρατός εξαπέλυσε φονική αεροπορική επιδρομή στο Χαρτούμ χθες Δευτέρα.

Ουάσιγκτον και Ριάντ, από τη δική τους πλευρά, σημειώνουν καθημερινά «νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός», χωρίς όμως να προχωρούν στην εφαρμογή των «κυρώσεων» που είχαν προαναγγείλει, ούτε να αναφέρουν κάτι για τον «μηχανισμό επιτήρησης» για τον οποίο μίλαγαν όταν ανακοίνωναν την πρώτη εκεχειρία.

Χιλιάδες πολίτες δεν έχουν ούτε τρεχούμενο νερό, ούτε ρεύμα, ενώ οργανώσεις αρωγής λένε πως δεν μπόρεσαν να διανείμουν παρά μικρές ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων σε ανθρώπους που αδυνατούν να μετακινηθούν.

Η κατάσταση είναι χειρότερη στο Νταρφούρ, αχανή περιοχή στο δυτικό Σουδάν, που γειτονεύει με το Τσαντ, ήδη ρημαγμένη από τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει εκεί το 2000.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στα μέσα Απριλίου, τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED. Πάνω από ένα εκατομμύριο άλλοι εκτοπίστηκαν εντός της χώρας και 300.000 και πλέον μετατράπηκαν σε πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Σουδάν εντάχθηκε ξανά στον κατάλογο των δέκα χωρών που διατρέχουν κίνδυνο να ξεσπάσει λιμός σύντομα.

Σε μερικές ημέρες θα αρχίσει η περίοδος των βροχών, η οποία στην τρέχουσα κατάσταση θα μεγεθύνει τον κίνδυνο επιδημιών, ιδίως της χολέρας και της ελονοσίας.

Τα τρία τέταρτα των νοσοκομείων είναι εκτός λειτουργίας στις εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με συνδικαλιστική οργάνωση γιατρών, ενώ άλλα, σε περιοχές που έχουν μείνει αλώβητες, ξεχειλίζουν ασθενείς, ιδίως εκτοπισμένους.

Μολονότι οι στρατηγοί που πολεμούν για την εξουσία δέχτηκαν να παραταθεί η εκεχειρία, στο πεδίο δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως κινούνται στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Το κόμμα Ούμα, το παλαιότερο στη χώρα, ανάμεσα στις παρατάξεις που διώχθηκαν από την εξουσία με το πραξικόπημα των δύο στρατηγών που πλέον έχουν εμπλακεί σε πόλεμο, κατήγγειλε την εξελισσόμενη «απόπειρα να οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο πόλεμο».

ΠηγήΕΡΤ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα