Νέα κατάπαυση του πυρός δρομολογείται στο Σουδάν που αιμορραγεί ακατάσχετα από μια λυσσαλέα μάχη για την εξουσία.
Συγκεκριμένα οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ – RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ή «Χεμεντί», συμφώνησαν την Τετάρτη για 24ωρη κατάπαυση του πυρός που αρχίζει στις 6 μ.μ..
«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για πλήρη κατάπαυση του πυρός και ελπίζουμε ότι το άλλο μέρος θα την τηρήσει», πρόσθεσε η RSF σε ανακοίνωσή της. Πρόκειται για την πολλοστή ανακοίνωση κατάπαυσης του πυρός από το περασμένο Σάββατο, οπότε και ξέσπασαν οι συγκρούσεις,ο ι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Οι δύο Έλληνες τραυματίες
Παράλληλα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΥΠΕΞ μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες που βρίσκονται στο Χαρτούμ.
Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές συνέχισαν τις μάχες παρότι τα Ηνωμένα Εθνη και η Αφρικανική Ενωση ζήτησαν τρίωρη εκεχειρία για να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είχαν καταφύγει στα σπίτια τους εν μέσω της εντεινόμενης βίας. Πολιτικοί και διπλωμάτες τους πίεζαν να συμφωνήσουν στο χρονοδιάγραμμα και στους όρους ένταξης των RSF (ΔΤΥ) στον τακτικό στρατό και για την επανέναρξη της διαδικασίας μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία.
Στο μεταξύ χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα, Χαρτούμ, προσπαθώντας να περάσουν μέσα από διασταυρούμενα πυρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Χεμεντί και του σουδανικού στρατού, του οποίου ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, για να σώσουν τις ζωές τους. Οι υπόλοιποι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, χωρίς ηλεκτρισμό και χωρίς τρεχούμενο νερό και βλέπουν τα στοκ των τροφίμων τους, να εξανεμίζονται αφότου η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στους δύο στρατηγούς εκτραχύνθηκε και μετατράπηκε σε πόλεμο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Εκτός λειτουργίας τα νοσοκομεία
Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ποιος ελέγχει τι. Οι αντίπαλες πλευρές επιδίδονται σε πόλεμο αντιφατικών ανακοινώσεων, λέγοντας πως έχουν στα χέρια τους το αεροδρόμιο, το προεδρικό παλάτι, το αρχηγείο του γενικού επιτελείου. Ο στρατός καταγγέλλει «πραξικόπημα» από πλευράς «ανταρτών υποστηριζόμενων από το εξωτερικό» και ο «Χεμεντί» μιλά περί αγώνα για «λευτεριά, δικαιοσύνη και δημοκρατία».
Τελευταίες πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν ότι 16 νοσοκομεία βρίσκονται ήδη εκτός λειτουργίας σε μια μια από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στο Χαρτούμ, το 50% των νοσοκομείων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας τις πρώτες 72 ώρες», δήλωσε ο Αμπντάλα Χουσείν, ο επιχειρησιακός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) για το Σουδάν.
«Αυτό συμβαίνει επειδή το προσωπικό δεν αισθανόταν ασφαλές να πάει εκεί ή τα ίδια τα νοσοκομεία έχουν υποστεί βομβαρδισμούς και καταστροφές, είπε.
Να σημειωθεί ότι στο Σουδάν ένας στους τρεις κατοίκους πλήττεται από την πείνα.