Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν, με τον στρατό να πραγματοποιεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς ακόμα και σε συνοικίες του Χαρτούμ, στην προσπάθειά του να εξοντώσει τους παραστρατιωτικούς της επίλεκτης «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης» που επιχείρησαν να καταλάβουν το Προεδρικό Μέγαρο καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
Στις μάχες μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 1.800, ενώ έχουν καταστραφεί νοσοκομεία.
Την ίδια ώρα η αγωνία κορυφώνεται και για τους 15 ορθόδοξους – Έλληνες και δύο παιδιά ανάμεσά τους – που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Τα εφόδια αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.
Η διεθνής κοινότητα ζητεί αποκλιμάκωση, αλλά καμία πλευρά δε φαίνεται έτοιμη να παραδώσει τα όπλα.
Συζητήσεις Μπλίνκεν με τις αντιμαχόμενες πλευρές
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε σήμερα χωριστά με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί στην αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».
Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Βεντάντ Πατέλ.
Πρωτοφανείς μάχες
Ο αγώνας για την εξουσία που διαρκεί εβδομάδες μεταξύ των δυνάμεων δύο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα του 2021 -του αρχηγού του στρατού του Σουδάν Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν και του αναπληρωτή του, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ο οποίος διοικεί τις ισχυρές παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF)- εξερράγη σε θανατηφόρα βία το Σάββατο
Αναλυτές λένε ότι οι μάχες στο Χαρτούμ, στην πρωτεύουσα της χρόνια ασταθούς χώρας είναι πρωτοφανείς και θα μπορούσαν να παραταθούν, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός. Μάχες σημειώνονται σε ολόκληρη την αχανή χώρα.
Οι 600.000 κάτοικοι του Χαρτούμ έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό, αν και η πόλη βρίσκεται στην περιοχή όπου ενώνονται τα νερά του Λευκού και του Γαλάζιου Νείλου. Κάποιοι ξένοι επιχείρησαν να φύγουν από την πόλη, όμως έπεσαν σε μπλόκα.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο με δεκάδες νεκρούς στρατιώτες μόνο σε μια βάση. Ο αρχηγός της παραστρατιωτικής δύναμης των 100.000 ανδρών, στρατηγός Χεμεντί, μίλησε τηλεφωνικά στο CNN, αρνήθηκε ότι έκανε πραξικόπημα και υποστήριξε ότι ο επικεφαλής του καθεστώτος στρατηγός αλ Μπουρχάν είναι εκείνος που επιτέθηκε πρώτος.
Ελπίζουν σε θαύμα
Οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν βρίσκονται εκτός κινδύνου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη χειρουργηθεί καθώς λόγω των εχθροπραξιών ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός βρίσκεται σε έλλειψη.
Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, δίνει δραματική περιγραφή με μοναδική, όπως λέει στην ΕΡΤ, ελπίδα ένα θαύμα: «Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό. Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».
«Είμαστε στο επίκεντρο της διαμάχης», είπε ο ίδιος στο MEGA.
«Σήμερα (σ.σ χθες) χρησιμοποιήθηκε βαρύς οπλισμός όπως μας ενημέρωσε κυβερνητικός, το βράδυ θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η νύχτα γιατί έχουν σκοπό να κάνει ο στρατός γενική εκκαθάριση οπότε θα έχει επιδρομές και με ελικόπτερα και με αεροπλάνα. Μας ενημέρωσαν να βρούμε ένα ασφαλές μέρος. Ασφαλές μέρος εδώ που είμαστε δεν μπορούμε να βρούμε γιατί είμαστε στο κέντρο του Σουδάν και γύρω γύρω είναι όλα τα κυβερνητικά κτίρια», συμπλήρωσε.
H Αλεξάνδρα Καλουμέτη που είναι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους Έλληνες μαζί με την αδελφή της, φοβάται καθώς όπως είπε ακούγονται συνέχεια πυροβολισμοί.
Η νεαρή οδοντίατρος απηύθυνε μέσω του MEGA έκκληση για βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν έκρυψε την αγωνία της και για τη μητέρα της που βρίσκεται και εκείνη εγκλωβισμένη στο σπίτι της, στο κέντρο του Χαρτούμ.
«Να ενδιαφερθούν για αυτό που συμβαίνει, η ζωή των Ελλήνων εδώ στη Μητρόπολη κινδυνεύει. Πρέπει άμα μπορούν να κάνουν κάτι, να δουν τι μπορούν να μας προσφέρουν. Ζούμε συνέχεια με τρόμο, φόβο, να βάλουν τους εαυτούς τους στη θέση μας και να δουν τι μπορούν να κάνουν», είπε αρχικά.
«Η ψυχολογία μας είναι χάλια, η κατάσταση είναι χάλια, δεν υπάρχει εξέλιξη, πρόοδος, όλα είναι χάλια. Εύχομαι καλή δύναμη, να πάνε όλα καλά. Ελπίζω όλα να πάνε καλά, και προσευχηθείτε», προσέθεσε.
Μάλιστα οι εγκλωβισμένοι Έλληνες ψάχνουν κάθε τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα καθώς όσο περνάνε οι ώρες και οι μέρες οι προμήθειες λιγοστεύουν, ενώ δεν υπάρχει νερό και ρεύμα.