Οι μάχες μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Σουδάν συνεχίστηκαν το απόγευμα της Τρίτης (18/4), ακόμη και μετά την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Οι μάχες που μαίνονται με αμείωτη ένταση από το Σάββατο στο Σουδάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο που φέρνει στο φως το CNN, ένοπλοι φέρονται να εισέβαλαν στα σπίτια ανθρώπων που εργάζονται για τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς προχωρώντας σε κλοπές και βιασμούς.
Όπως αναφέρει εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ, ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτια εργαζομένων των Ηνωμένων Εθνών, όπως και υπαλλήλων άλλων διεθνών οργανισμών, στο κέντρο του Χαρτούμ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ένοπλοι επιτέθηκαν σεξουαλικά σε γυναίκες κι έκλεψαν αντικείμενα και αυτοκίνητα.
«Καταδικάζουμε όλες τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών» και «στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Σουδάν», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Κατήγγειλε ακόμη τις «λεηλασίες δομών υγείας» και τη «χρησιμοποίηση άλλων για στρατιωτικούς σκοπούς».
Μετά από προσπάθειες κορυφαίων διπλωματών, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που βρίσκεται στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2021 και ο στρατηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι» συμφώνησαν σε μια 24ωρη κατάπαυση του πυρός, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.
Αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για αθέτηση της συμφωνίας και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Η εκεχειρία συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση του Νότιου Σουδάν.
Σύμφωνα με το Associated Press, ένα από τα νοσοκομεία του Χαρτούμ υπέστη σοβαρές ζημιές από βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός. Περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα, η οποία γνώρισε τις χειρότερες μάχες, έχουν πλέον κλείσει ως απάντηση στις μάχες.
Η βοήθεια που είχε διανείμει ο ΠΟΥ προτού ξεσπάσουν οι μάχες σε δομές υγείας στη χώρα έχουν εξαντληθεί και επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη εχθροπραξίες, είναι αδύνατο να οργανωθούν νέες παραδόσεις και νοσοκομεία στο Χαρτούμ δεν έχουν απολύτως απαραίτητα εφόδια για να περιθάλψουν τραυματίες. Ο ΠΟΥ ζήτησε εκ νέου να προσφερθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στις δομές υγείας σε όσους τη χρειάζονται και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να «εργαστούν για να υπάρξει ειρήνη».