Προ αδιεξόδου κινδύνεψε να βρεθεί για δεύτερη φορά το ζήτημα της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών του Ρεθύμνου μετά το έγγραφο της ΔΕΔΙΣΑ Χανίων το οποίο ανέφερε ότι δεν μπορεί στο εξής να δέχεται ημερησίως δυο κοντέινερ (7 απορριμματοφόρα) όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, παρά μόνο τρία την εβδομάδα, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαΐου.
Όπως γράφουν τα «Ρεθεμνιώτικα νέα», κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πέρυσι την καλοκαιρινή περίοδο μετά τη ζημιά που υπέστη το εργοστάσιο των Χανίων το οποίο αδυνατούσε να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες του Ρεθύμνου με αποτέλεσμα ο νομός να μεταφέρει την ανακύκλωσή του στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Ηρακλείου οπού επίσης υπάρχει δυσκολία μεγάλη, καθώς εξυπηρετεί όλη την ανατολική Κρήτη σε εγκαταστάσεις όχι σύγχρονες όπου η διαλογή γίνεται χειρωνακτικά. Το αποτέλεσμα τότε ήταν πολλά απορριμματοφόρα να επιστρέφονται πίσω.
Το έγγραφο της ΔΕΔΙΣΑ κινητοποίησε τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και καθαρότητας, ενώ άμεσα για το θέμα ενημερώθηκε και ο δήμαρχος προκειμένου να αποτραπεί με κάθε τρόπο η περυσινή κατάσταση.
Χθες το πρωί οι αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Στέλιος Σπανουδάκης βρέθηκε στον ΕΣΔΑΚ όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπεύθυνο του ΚΔΑ Ηρακλείου, Ζαχαρία Καλογεράκη. Οι δυο πλευρές μετά από διαλογική συζήτηση και δεδομένου του σοβαρού προβλήματα, κατέληξαν σε συμφωνία. Το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Ηρακλείου θα δέχεται καθημερινά δυο κοντέινερ ανακύκλωσης από το Ρέθυμνο και τα Χανιά τρία την εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι στο Ηράκλειο επειδή η διαλογή γίνεται χειρωνακτικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όταν η ανακύκλωση δεν είναι «καθαρή». Όταν δηλαδή στους μπλε κάδους μαζί με ανακυκλώσιμα υπάρχουν και σύμμεικτα απορρίμματα. Αυτό είναι ένα θέμα που σίγουρα πρέπει να απασχολήσει τη Δημοτική Αρχή και να επενδύσει σε εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η ανακύκλωση και ποια υλικά τοποθετούνται στους μπλε κάδους.
«Ημερησίως στο Ρέθυμνο γεμίζουν με υλικό από τους μπλε κάδους επτά απορριμματοφόρα. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν είναι καθαρή ανακύκλωση. Αυτό είναι δικό μας πρόβλημα. Η πόλη βελτιώνεται και έχει βελτιωθεί. Η παλιά πόλη που εντάχθηκε τώρα στο οργανωμένο σύστημα ανακύκλωσης είναι καθαρά τα υλικά. Όμως έχουμε σοβαρό πρόβλημα στα χωριά. Από την άλλη όταν δεν γίνεται η αποκομιδή τακτικά και γεμίζει ο ένας κάδος το πετούν εύκολα στον άλλον οπότε χαλάει η ανακύκλωση. Εκτιμώ ότι τώρα στο Αρκάδι που είναι μια μεγάλη κοινότητα με τα ξενοδοχεία, με μεγάλες ποσότητες, που θα γίνεται καθημερινή αποκομιδή, θα βελτιωθεί η ανακύκλωσή μας. Αλλά σίγουρα έχουμε ακόμα δουλειά», σημείωσε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Στέλιος Σπανουδάκης.
Αναγκαία η γραμμή ανακύκλωσης στη ΜΕΑ Αμαρίου
Με τα παραπάνω δεδομένα η γραμμή ανακύκλωσης στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου χαρακτηρίζεται μονόδρομος, καθώς η λειτουργία γραμμής ανακύκλωσης στο Αμάρι θα αποσυμφορήσει το ΚΔΑ Ηρακλείου αλλά και τη ΔΕΔΙΣΑ Χανίων αλλά το κυριότερο θα εξυπηρετούνται αποτελεσματικά οι πέντε δήμοι του νομού Ρεθύμνης.
Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανόλης Γραφάκος, κατά την επίσκεψή του στο Ρέθυμνο τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσία του πρωθυπουργού -αρχές του έτους – είμαστε ήδη στο τέλος του εξαμήνου – θα ανοίξει σχετική πρόσκληση στην οποία μπορούν να υποβάλλουν πρόταση για έγκριση χρηματοδότησης ύψους 11 εκ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι ο χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου -αφού προηγηθούν οι διαδικασίες ένταξης χρηματοδότησης, διαγωνισμού και συμβασιοποίησης, είναι οι 18 μήνες.
Πάντως χθες ο κ. Καλογεράκης ενημέρωσε τον κ. Σπανουδάκη ότι είναι θέμα χρόνου να ανοίξει η σχετική πρόσκληση για τη χρηματοδότηση του έργου.