Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ) ανακατέλαβαν χθες, με τη συνεργασία ένοπλων παρατάξεων που έχουν ταχθεί στο πλευρό τους, σημαντική πρωτεύουσα πολιτείας στο κεντρικό τμήμα της χώρας που κατείχαν οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) για πάνω από έναν χρόνο.
Οι υπηρεσίες του σουδανού υπουργού πληροφοριών Χαλίντ αλ Άισερ ανέφεραν χθες το μεσημέρι πως ο στρατός και συμμαχικές οργανώσεις «απελευθέρωσαν» την Ουάντ Μαντάνι, πρωτεύουσα της πολιτείας αλ Τζαζίρα, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.
Οι ΣΕΔ από την πλευρά τους «συνεχάρησαν» τον σουδανικό λαό για «την είσοδο των δυνάμεών μας στην πόλη Ουάντ Μαντάνι (χθες) το πρωί».
Χθες βράδυ, οι παραστρατιωτικοί παραδέχθηκαν πως «έχασαν» την πόλη. Σε ηχητικό μήνυμά του προς τους πολεμιστές του και τον σουδανικό λαό, ο αρχηγός τους, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, υποσχέθηκε πάντως ότι θα «ανακαταληφθεί». «Χάσαμε μια μάχη, δεν χάσαμε τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Βίντεο που μεταφορτώθηκε νωρίτερα από τον στρατό εικονίζει στοιχεία του που λένε ότι βρίσκονται μέσα στην πόλη.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο την κατάσταση στο πεδίο, καθώς οι επικοινωνίες στην περιοχή είναι κομμένες εδώ και μήνες.
«Ο στρατός και μαχητές που έχουν συμμαχήσει μαζί του αναπτύχθηκαν στους δρόμους της πόλης», είπε αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στο σπίτι του, στο κέντρο της Ουάντ Μαντάνι, ζητώντας να μην κατονομαστεί για την ασφάλειά του.
Το υπουργείο Εξωτερικών της de facto κυβέρνησης του Σουδάν χαιρέτισε τη «μεγάλη νίκη».
Οι ΣΕΔ πάντως τόνισαν χθες πως οι μονάδες του εργάζονταν για «την εκκαθάριση υπολειμμάτων της παρουσίας των ανταρτών» στην Ουάντ Μαντάνι.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του πολέμου ανάμεσα στον στρατό και τις ΔΤΥ, πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες είχαν βρει καταφύγιο στην πολιτεία Τζαζίρα, όπου υπάρχουν μεγάλες αγροτικές καλλιέργειες, τον λεγόμενο σιτοβολώνα του Σουδάν.
Όμως οι παραστρατιωτικοί εξαπέλυσαν επίθεση-αστραπή τον Δεκέμβριο του 2023, καταλαμβάνοντας την Ουάντ Μαντάνι και εκτοπίζοντας εξαναγκαστικά για ακόμη μια φορά πάνω από 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι ΔΤΥ διατηρούν πάντως τον έλεγχο στην υπόλοιπη πολιτεία Αλ Τζαζίρα, όπως και σχεδόν όλο το αχανές Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και σε νότιους τομείς του Σουδάν.
Ο στρατός ελέγχει το βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως και κάποιους τομείς της πρωτεύουσας Χαρτούμ και των περιχώρων τους.
Η τοπική επιτροπή αντίστασης, μια από τις εκατοντάδες συλλογικότητες αγωνιστών για τη δημοκρατία που δρουν σ’ όλη τη χώρα και συντονίζουν την αλληλοβοήθεια στο πεδίο, επισήμανε χθες το τέλος της «τυραννίας» των ΔΤΥ.
Σε πολλές πόλεις που ελέγχονται από τον τακτικό στρατό, αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως δεκάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την ανακατάληψη της Ουάντ Μαντάνι.
Σε περιοχή που ελέγχουν επίσης οι ΣΕΔ στην Ομντουρμάν, πόλη δίδυμη της πρωτεύουσας Χαρτούμ, κάτοικοι φώναζαν «ένας στρατός, ένας λαός», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί για την προστασία της ασφάλειάς του.
Τόσο ο στρατός, όσο και οι ΔΤΥ έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, ιδίως πως βάζουν στο στόχαστρο αμάχους και ότι βομβαρδίζουν αδιακρίτως πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Την Τρίτη, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε επίσημα τις ΔΤΥ πως διαπράττουν «γενοκτονία» στο Σουδάν.
Ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και στους παραστρατιωτικούς έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, εξανάγκασε κάπου 12 εκατομμύρια αμάχους κι έχει φέρει το κράτος της Αφρικής στα πρόθυρα λιμού.
Ο ΟΗΕ περιγράφει την κατάσταση στο Σουδάν ως τη μεγαλύτερη κρίση εξαναγκαστικού εκτοπισμού πληθυσμών στον πλανήτη και μια από τις χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) ανέφερε αυτή την εβδομάδα πως 3,2 εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν οξύ υποσιτισμό στο Σουδάν το 2025.