Ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» προχώρησε σε μια σοκαριστική αποκάλυψη. Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ολόκληρο τον Αύγουστο στο Νομό Χανίων υπήρχε μόνο μία διαθέσιμη συσκευή αλκοτέστ, καθώς η δεύτερη είχε υποστεί βλάβη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Τα ποτάμια αίματος που χύνονται στους δρόμους της Κρήτης (41 οι νεκροί, αμέτρητοι οι τραυματίες, μέχρι στιγμής φέτος) οδήγησαν σε υποσχέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να τοποθετηθούν κολωνάκια σε σημεία του ΒΟΑΚ.
Όμως αναρωτιέται κανείς τι να πιστέψει όταν το κράτος δεν προχωρά στην αγορά συσκευών ανίχνευσης αλκοόλ (αλκοτέστ) στο αίμα των οδηγών το κόστος των οποίων (για επαγγελματικές συσκευές) ανέρχεται σε λίγες χιλιάδες ευρώ.
Όπως μας ενημέρωσε η ΕΡΤ τον Αύγουστο στο νομό Χανίων λειτουργούσε μόνο μία τέτοια συσκευή γιατί η δεύτερη που διαθέτει η Τροχαία είχε πάθει βλάβη και εστάλη για επιδιόρθωση.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματικών της Τροχαίας τον Αύγουστο στο οδικό δίκτυο της Κρήτης κυκλοφορούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο οχήματα αν αθροίσουμε αυτά των μονίμων κατοίκων, των επισκεπτών και τα ενοικιαζόμενα. Ο Αύγουστος επίσης είναι ο μήνας με μεγάλο αριθμό πανηγυριών και παρεμφερών εκδηλώσεων, γάμων κλπ. Μήνας μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, και όχι μόνο. Και πως ο νομός Χανιών (αναλογικά με τον πληθυσμό) είναι πρώτος σε θανατηφόρα τροχαία συμβάντα στην Κρήτη.
Οι αλλεπάλληλες εξαγγελίες μέτρων αστυνόμευσης αποδεικνύονται τελικά ψευδεπίγραφες αφού όχι μόνο ο αριθμός υπηρετούντων στις υπηρεσίες τροχαίας είναι ανεπαρκής, αλλά το ψηφιακό μας κράτος εστιάζει πως θα εισπράττει ηλεκτρονικά τα πρόστιμα αλλά όχι στο πως θα τοποθετήσει κάμερες ελέγχου παραβάσεων της κυκλοφορίας.
Τώρα όμως πληροφορούμαστε ότι ούτε αλκοτέστ δεν θέλει να κάνει.
Στην Κρήτη το 2023 σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ είχαμε συνολικά 32 θανάτους από τροχαίες συγκρούσεις. Στις 17 απ αυτές είχαμε οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών. Αριθμός που υπερβαίνει όλα τα διεθνή στάνταρ συνεισφοράς αυτών των αιτίων σε τροχαίες συγκρούσεις.
Σ αυτό το νησί, σ αυτό το νομό τον Αύγουστο υπήρχε μόνο μία συσκευή αλκοτέστ!
Φυσικά ούτε συσκευή ανίχνευσης ουσιών στο δρόμο (ναρκοτεστ) δεν υπήρχε, όπως δεν υπάρχει σ ολόκληρη τη χώρα, όταν λειτουργούν στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών από το 2018 καταγράφοντας απίστευτα αποτελέσματα. Εδώ για λόγους που δεν εξηγούνται, παρόλο που το κόστος είναι πολύ μικρό και το όφελος πολύ μεγάλο, έξι χρόνια μετά «δεν μας ενδιαφέρει το θέμα».
Όλα αυτά βέβαια είναι σε απόλυτη αρμονία με την άρνηση της πολιτικής εξουσίας να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τα νόμιμα όρια συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα των οδηγών, όπως έχουν πράξει μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες υιοθετώντας την μηδενική ανοχή, και να θεσπίσει ουσιαστικές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.
Για να μη τα λέμε όλα μαύρα, εκτιμούμε πάντως το γεγονός πως ο νομός από τον οποίο κατάγεται ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης στον τομέα οδική ασφάλεια και έχει αυτό το μαύρο χάλι που δύσκολα θα συναντήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας.