Οι κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης μεταναστών Bluebonnet στη μικρή πόλη Άνσον του Τέξας, έστειλαν στον έξω κόσμο ένα μήνυμα αυτή την εβδομάδα: SOS. Οι 31 άνδρες σχημάτισαν τα γράμματα στην χωμάτινη αυλή της εγκατάσταση.
Δέκα ημέρες νωρίτερα, δεκάδες Βενεζολάνοι κρατούμενοι στο κέντρο ειδοποιήθηκαν από τις Αρχές οτι θεωρούνται μέλη της συμμορίας Tren de Aragua και ότι υπόκεινται σε απέλαση, σύμφωνα με έγγραφα ηχογραφημένες βιντεοκλήσεις και δικαστικές διαδικασίες στις οποίες είχε πρόσβαση το Reuters.
Οι οικογένειες επτά κρατουμένων που έδωσαν συνέντευξη στο Reuters δήλωσαν ότι δεν ήταν μέλη συμμορίας και αρνήθηκαν να υπογράψουν. Παρ’ όλα αυτά, ώρες αργότερα, την Παρασκευή 18 Απριλίου, τους φόρτωσαν σε ένα λεωφορείο με προορισμό το κοντινό Περιφερειακό Αεροδρόμιο Abilene, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και μέλη των οικογενειών τους.
Εκείνο το βράδυ, το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε προσωρινά τις απελάσεις τους. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει τις ανασταλείσες απελάσεις. Ήταν μια ανακούφιση για την ομάδα Βενεζολάνων που κρατούνται στο Bluebonnet, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να σταλούν στο CECOT, την διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου η κυβέρνηση Τραμπ έχει στείλει τουλάχιστον 137 συμπατριώτες τους βάσει του Νόμου περί Αλλοδαπών Εχθρών, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άρει τον αποκλεισμό.

Εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζολάνοι έχουν έρθει στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, εγκαταλείποντας την οικονομική κατάρρευση και αυτό που οι επικριτές αποκαλούν αυταρχική καταστολή υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε πολλούς δόθηκε προσωρινή ανθρωπιστική προστασία, την οποία η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να ανακαλέσει. Πολλοί κινδυνεύουν πλέον να καταλήξουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής Cecot στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου βρίσκονται οι πιο επικίνδυνοι κρατούμενοι της Λατινικής Αμερικής: εκτελεστές που έχουν διαπράξει δολοφονίες και εκτίουν ποινές εκατοντάδων ετών ο καθένας.
Κάθε κελί είναι αφυκτικά γεμάτο και οι Αρχές της χώρας αρνούνται να διευκρινίσουν τον αριθμό των κρατουνένων που βρίσκονται έγκλειστοι μέσα στο «κολαστήριο« όπως το χαρακτηρίζουν. «H μυστική γιγαντιαία φυλακή βρίσκεται κάτω από ένα ηφαίστειο στο Ελ Σαλβαδόρ και η μόνη διέξοδος, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, είναι με…φέρετρο» αναφέρει το αυστραλιανό ABC.
Εχει κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει 40.000 άτομα. Eδώ δεν επιτρέπονται οικογενειακές επισκέψεις, δεν υπάρχει πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους, ούτε υπάρχουν προγράμματα αποκατάστασης. Εγκαινιάστηκε το 2023 από τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε που αυτοαποκαλείται ο «πιο κουλ δικτάτορας στον κόσμο»- επανήλθε όμως στο προσκήνιο από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέλασε εκεί φερόμενα μέλη συμμοριών της Βενεζουέλας τον περασμένο μήνα.

Η συμφωνία της κυβέρνησης των ΗΠΑ με το μικροσκοπικό έθνος της Κεντρικής Αμερικής των 6 εκατομμυρίων κατοίκων για την αποστολή απελαθέντων στο CECOT έχει ανησυχήσει ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικούς εμπειρογνώμονες. Κυρίως επειδή ένας από τους άνδρες που εστάλησαν εκεί, ο Kιλμάρ Αμπρέγο Γκαρσία, ένας πολίτης του Ελ Σαλβαδόρ που ζει στις ΗΠΑ, απελάθηκε παράνομα. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν οτι στην εν λόγω φυλακή λαμβάνουν χώρα βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαφάνιση ανθρώπων.
Χτίστηκε αφότου ο πρόεδρος Μπουκέλε κήρυξε «πόλεμο» στις συμμορίες που τρομοκρατούσαν το Ελ Σαλβαδόρ για δεκαετίες και έχτισαν τη φήμη του ως «πρωτεύουσα των δολοφονιών» στον κόσμο. Σε επιδέξια χορογραφημένα διαφημιστικά βίντεο, κρατούμενοι εισβάλλουν τρέχοντας στο CECOT, αλυσοδεμένοι και σκυμμένοι ανάμεσα σε σειρές φρουρών. Η φυλακή αποτελείται από οκτώ τσιμεντένια κτίρια, καθένα από τα οποία περιέχει 32 κελιά. Κάθε κελί, σχεδιασμένο να φιλοξενεί περισσότερους από 100 κρατούμενους το καθένα, διαθέτει 80 τετραώροφες μεταλλικές κουκέτες χωρίς κλινοσκεπάσματα και δύο τουαλέτες και νιπτήρες χωρίς ιδιωτικότητα. Οι οροφές από πλέγμα επιτρέπουν στους φρουρούς να περιπολούν τα κελιά από ψηλά.
Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες, εάν η φυλακή φτάσει τη χωρητικότητά της στις 40.000 άτομα, οι κρατούμενοι θα έχουν μόλις 0,6 τετραγωνικά μέτρα χώρου κελιών ο καθένας. Αυτός ο χώρος είναι λιγότερος από τον κανόνα της «μίας κότας ανά τετραγωνικό μέτρο» που πρέπει να τηρούν οι Αυστραλοί πτηνοτρόφοι για να λάβουν πιστοποίηση «ελευθέρας βοσκής».
Σε μια επίσκεψη στο CECOT το 2024, ένας δημοσιογράφος του BBC World είπε ότι τα τεχνητά φώτα δεν σβήνουν ποτέ, η θερμοκρασία μπορούσε να φτάσει τους 35°C στο εσωτερικό και ότι οι κρατούμενοι είχαν τη δυνατότητα να εγκαταλείπουν τα κελιά τους για 30 λεπτά την ημέρα για να ασκούνται «χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του σώματός τους» στον κεντρικό διάδρομο του συγκροτήματος της φυλακής.
Έγινε γνωστό οτι η κυβέρνηση του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, προσέφερε έκπτωση 50% στο τέλος για την υποδοχή απελαθέντων μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης Τρομοκρατίας (Cecot) σε αντάλλαγμα για την επιστροφή εννέα βασικών μελών της συμμορίας MS-13 που έχουν υπό κράτηση oι ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN.
Σύμφωνα με το άρθρο, της διαπραγμάτευσης ηγήθηκε από την πλευρά του Ελ Σαλβαδόρ ο Iμπραήμ Μπουκέλε – ο αδελφός του προέδρου, ο οποίος δεν κατέχει επίσημη κυβερνητική θέση – και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών ο Mάικλ Νίνταμ, συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών Mάρκο Ρούμπιο. Το μέσο ενημέρωσης ισχυρίζεται ότι είχε πρόσβαση σε μια σειρά από email που τεκμηριώνουν την ανταλλαγή. «Επιστρέφοντας τους εννέα, [το Ελ Σαλβαδόρ] θα παράσχει [στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών] έκπτωση 50% για το δεύτερο έτος, εάν χρειαστεί», αναφέρει το δημοσίευμα.