Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή όπως και οι επιπτώσεις της στον άνθρωπο από τις πυρκαγιές ρεκόρ, που πυροδοτούνται από την ξηρασία, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το οποίο έχει χάσει σε έκταση, όσο το μέγεθος της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί.
Η μεγαλύτερη ζούγκλα του κόσμου, που εκτείνεται σε εννέα χώρες, είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής λόγω της ικανότητάς της να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι ένα ρεκόρ πυρκαγιών φέτος έχει απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Διάφορες επιστημονικές εκθέσεις έχουν παρουσιάσει τους ζοφερούς δεσμούς μεταξύ της απώλειας δασών και ενός μεταβαλλόμενου κλίματος και της καταστροφής που μπορεί να ακολουθήσει για τους ανθρώπους και την άγρια ζωή.
Η αποψίλωση των δασών, κυρίως για εξορυκτικούς και γεωργικούς σκοπούς, οδήγησε στην απώλεια του 12,5% της φυτικής κάλυψης του Αμαζονίου από το 1985 έως το 2023, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, RAISG.
Αυτό ισοδυναμεί με 880.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής κάλυψης που χάθηκαν σε όλη τη Βραζιλία, τη Βολιβία, το Περού, τον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ και τη Γαλλική Γουιάνα
Η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας Copernicus δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πυρκαγιές στους υγρότοπους του Αμαζονίου και του Pantanal ήταν οι χειρότερες εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Το δίκτυο επιστημόνων World Weather Attribution δήλωσε την Κυριακή ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και το Pantanal, οι οποίες απελευθερώνουν «τεράστιες ποσότητες» διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Η ξηρασία έχει τοποθετήσει ορισμένους ποταμούς του Αμαζονίου στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες, απειλώντας τον τρόπο ζωής περίπου 47 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις όχθες τους.
Η ξηρασία έχει στείλει πυρκαγιές εκτός ελέγχου στη Βραζιλία, τον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Βολιβία, την Αργεντινή, την Παραγουάη και το Περού.
Ο Ισημερινός, ο οποίος εξαρτάται από την υδροηλεκτρική ενέργεια, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ενέργειας από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων έξι δεκαετιών, έχει εφαρμόσει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και έχει θέσει 20 από τις 24 επαρχίες του σε κόκκινο συναγερμό.
Στη Βραζιλία, πυκνά σύννεφα καπνού έχουν θολώσει μεγάλες πόλεις όπως η Μπραζίλια, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, με αναθυμιάσεις κατά καιρούς να διασχίζουν τα σύνορα με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.
Σε ανοιχτή επιστολή προς επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής, η ΜΚΟ κάλεσε τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα και να μετασχηματίσουν το μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας, καθώς και να προστατεύσουν τα εδάφη των αυτοχθόνων πληθυσμών και των υπερασπιστών του περιβάλλοντος.