SOS για το Κρητικό ελαιόλαδο εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης 10 Απριλίου.
«Δυστυχώς το Κρητικό ελαιόλαδο που πήρε και την πιστοποίηση ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης βρίσκεται στα τάρταρα. Η τιμή του είναι περίπου στα 4 ευρώ και δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον», σημείωσε ο κ. Γαβαλάς και πρότεινε να συσταθεί ένας ενιαίος φορέας που θα αναλάβει την διαχείριση του Κρητικού ελαιολάδου.
«Δεν είναι δυνατόν ο παραγωγός σήμερα στην Ιταλία να πληρώνεται το ελαιόλαδό του στα 8,5 με 9 ευρώ και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης που θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο να είναι στα 4 ευρώ. Πρέπει να φτιάξουμε έναν ελαϊκό κολοσσό και με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη να δούμε τι εταιρεία, τι φορέα λαϊκής βάσης μπορούμε να φτιάξουμε όλοι οι Κρητικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια προώθησης του Κρητικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές και όχι απλά διαφήμισή του. «Μιλάμε για ένα χρυσό προϊόν που έχει αφεθεί στην τύχη του. Πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τις φωτογραφίες, τα βραβεία, τις εκθέσεις, τις αγκαλιές και τα φιλιά και να μπούμε στο πραγματικό πεδίο που δεν είναι άλλο από τις διεθνείς αγορές. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για έναν διατροφικό θησαυρό και να είναι στα αζήτητα σήμερα», δήλωσε.
«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το προϊόν μας, να το τυποποιήσουμε, να δώσουμε χρήματα στο marketing, να δώσουμε χρήματα στην αγορά, να τοποθετηθούμε, να το κάνουμε όλοι μαζί», σημείωσε ο κ. Γαβαλάς τονίζοντας πως για το εγχείρημα αυτό απαιτείται προσπάθεια από το σύνολο των Κρητικών ελαιοπαραγωγών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου τοποθετήθηκε και για το θέμα των επιδοτήσεων, τονίζοντας πως το «ψαλίδι» που έχουν υποστεί οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στον κλάδο που θα μπορούσε να αποτελεί κινητήριο δύναμη του νησιού. «Την τελευταία πενταετία οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί έχουν υποστεί μια μείωση της τάξης του 70-75%. Από εκεί που ένας παραγωγός λάμβανε μία επιδότηση περίπου 5.000 ευρώ, σήμερα δεν παίρνει ούτε 1.200-1.500 ευρώ, με τα οικολογικά σχήματα που σε αναγκάζουν να κόβεις και τιμολόγια, παγίδες και διάφορες άλλες δράσεις για να καταφέρεις να πάρει αυτό το λιγοστό ποσό. Δυστυχώς μας έχουν πιάσει στον ύπνο, μείωσαν πάρα πολύ τις επιδοτήσεις στο νησί. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και σε αυτό το κομμάτι και με την Περιφέρεια και με όλους τους φορείς και να απαιτήσουμε οι Κρητικοί παραγωγοί να απολαμβάνουν της επιδότησης που πρέπει να παίρνουν και όχι να μειώνεται χρόνο με το χρόνο», ανέφερε
«Να διασφαλίσουμε τις επιδοτήσεις του Κρητικού ελαιοπαραγωγού και τις επιδοτήσεις που έρχονται γενικά στο νησί», συμπλήρωσε ο κ. Γαβαλάς και τόνισε πως θα ξεκινήσει άμεσα επαφές με τους αρμόδιους φορείς ώστε να γίνουν δράσεις που θα ωφελήσουν τον Κρητικό παραγωγό και το Κρητικό ελαιόλαδο.