Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

SOS για την «βιώσιμη ανάπτυξη» της Κρήτης – Παραγκαμιάν: «Υπάρχουν φτωχά μυαλά και καθόλου όραμα»

Πρέπει να διαβάσετε

Την ανησυχία του για ότι αποκαλείται «βιώσιμη ανάπτυξη» της Κρήτης, αλλά και για τους μη οραματικούς σχεδιασμούς, εκφράζει ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδος, Συντονιστής της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή, Βιολόγος Καλούστ Παραγκαμιάν.

«Η ανάπτυξη για την Κρήτη έχει ολοκληρωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Με ότι κάνουμε από εδώ και στο εξής, προκαλούμε απώλεια της αντοχής των κοινωνιών, που οδηγούνται στις μεγάλες πόλεις, αλλά και των οικονομικών, κυρίως παράκτιων, δραστηριοτήτων, μένοντας ουσιαστικά ανοχύρωτοι» επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουμε διαμορφώσει τον τρόπο ζωής των σπηλαιόβιων, δηλαδή ζούμε σε δύσκολες συνθήκες, κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε. «Λειτουργούμε λες και είναι η τελευταία μέρα μας, σε πανικό, να καταναλώσουμε ότι περισσότερο μπορούμε. Δεν έχουμε ορίσει πόσο νερό, πόσο ρεύμα πρέπει να καταναλώνουμε, πόσους τουρίστες και πόση ανάπτυξη θέλουμε. Χωρίς μέτρο λειτουργούμε με απληστία και άγνοια, και χωρίς να διδάσκουμε τον κόσμο ουσιαστικά πράγματα για να πορευτεί στη ζωή. Η Πολιτεία προτιμά να πληρώνει δις σε αποζημιώσεις (π.χ. στη Θεσσαλία) και σε άνευ αξίας έργα-εργολαβίες, αντί να στραφεί στην παραγωγικότατα των εδαφών, το νερό, την άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα, τις βιώσιμες καλλιέργειες, την κατάρτιση του πληθυσμού, την εκπόνηση μιας σοβαρής κοινωνικό-οικονομικής μελέτης» τόνισε.

Ο κ. Παραγκαμιάν υπογράμμισε παράλληλα ότι ενώ στην Κρήτη υπάρχουν τόσα ιδιαίτερα μέρη, τους συμπεριφερόμαστε ιδιαίτερα άσχημα, όπως π.χ. συνέβη με τη νησίδα Χρυσή. «Σε λίγο καιρό, στις αμμώδεις περιοχές του νησιού θα υπάρχουν μπεντένια για να μην εισχωρεί το νερό. Δυστυχώς δεν βλέπω σοβαρή αντιμετώπιση τέτοιων των θεμάτων τα οποία τα λέμε από το 1986. Υπάρχουν φτωχά μυαλά και καθόλου όραμα. Ας καταλάβουμε ότι η φύση δεν ανησυχεί καθόλου, θα υπάρχει και μετά από εμάς. Η Κρήτη θα υπάρχει και μετά από εμάς. Το θέμα είναι ότι εμείς θα βάλουμε σε δυστυχία τους απογόνους μας, τους τρώμε το φαϊ τους, και αυτό το ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα