SOS για την έλλειψη προσωπικού σε τουρισμό- επισιτισμό στην Κρήτη: Θα επιδεινωθεί το πρόβλημα τους επόμενους μήνες

Πρέπει να διαβάσετε

Αντιμέτωπες με την έλλειψη προσωπικού είναι οι επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού κι του επισιτισμού, την ώρα που η τουριστική σεζόν στην Κρήτη έχει ανοίξει.

Το πρόβλημα είχε γίνει ήδη εμφανές από τον Μάρτιο, όταν οι επιχειρήσεις ξεκινούσαν τον προγραμματισμό τους για τη φετινή τουριστική σεζόν, ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζόμενων στον Επισιτισμό Τουρισμό Ν. Ηρακλείου Μιχάλη Ριζικιανάκη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στη Μαρία Μπινιχάκη όχι μόνο δεν έχει βρεθεί λύση αλλά του επόμενους μήνες αναμένεται να επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό επισιτισμό ήταν 55.000, ενώ σε επίπεδο Κρήτης ξεπερνούσαν τις 10.000. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Ριζικιανάκη στο Ηράκλειο υπάρχουν 5.000 κενές θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζόμενων στον Επισιτισμό Τουρισμό, τόνισε πως ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οπότε και η τουριστική κίνηση θα κορυφωθεί οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα. «Οι κενές θέσεις εργασίας, αν αυξηθεί ο φόρτος εργασίας όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι, θα αυξηθούν. Όταν στην αρχή της σεζόν αυτό το κενό δεν έχει κλείσει με ειδικευμένους εργαζόμενους, καταλαβαίνετε ότι το καλοκαίρι θα πάμε σε λύσεις ανάγκης και σε ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει στον κλάδο, άρα θα χρειαστούμε διπλάσιο αριθμό εργαζομένων για να καλύψουμε τις θέσεις που θα κάλυπταν όσοι έχουν τις δεξιότητες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Ριζικιανάκης, η πανδημία και τα παρατεταμένα μέτρα -ειδικά στην εστίαση- άφησαν για 2 χρόνια πολλούς μακριά από την εργασία τους με αποτέλεσμα να στραφούν σε άλλους κλάδους ή να επιλέξουν να αναζητήσουν δουλειές σε χώρες του εξωτερικού. «Πέρυσι είχαμε μια σεζόν που με δυσκολία πάρα πολλοί συνάδελφοι συγκέντρωσαν 80 ένσημα. Το 2020 με δυσκολία συνάδελφοι συγκέντρωσαν 50 ένσημα και όσο πηγαίναμε προς το χειμώνα υπήρχε η διαδικασία των αναστολών με τα ετήσιας λειτουργίας καταστήματα 7 μήνες να είναι κλειστά, οι εκδηλώσει είχαν σταματήσει», σημείωσε και τόνισε πως όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που αδυνατούσαν να βγάλουν τα προς το ζην, αναζήτησαν εργασία στους κλάδους των πωλήσεων, των σούπερ μάρκετ, των διανομέων αλλά και των κατασκευών.

«Οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα ούτε άμεσο, ούτε μακροπρόθεσμο», τόνισε ο κ. Ριζικιανάκης και τόνισε πως για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να επιστρέψουν στην εργασία τους επαγγελματίες εργαζόμενοι του κλάδου θα πρέπει όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς να χτίσουν νέες βάσεις. «Το κομμάτι του τουρισμού είναι ένα κομμάτι που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ελλάδας αλλά και της Κρήτης. Θα πρέπει από την αρχή να καθίσουμε και να δούμε πως μπορούμε να το χτίσουμε και πως οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν και πάλι εμπιστοσύνη στον κλάδο και θα επιστρέψουν. Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά της πολιτείας έτσι ώστε κάποιος που θέλει να αποκτήσει έναν επαγγελματικό προσανατολισμό και τον ενδιαφέρει ο κλάδος του τουρισμού, να έχει όλα τα εφόδια για να το κάνει επάγγελμα ζωής. Δεν γίνεται να είναι ένας κλάδος όπου κανείς θα δουλεύει 3 μήνες το καλοκαίρι, άλλους τρεις θα παίρνει το ταμείο και τους υπόλοιπους 6 θα αναζητά εργασία», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα