«Η διατήρηση του χαρακτήρα και της ταυτότητας των παραδοσιακών οικισμών πρέπει να είναι σημαντικό ζητούμενο με αφορμή τις αναπλάσεις που θα γίνουν και το Πολυτεχνείο έχει την απαιτούμενη διεπιστημονικότητα να δει το θέμα ολιστικά» επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωστής Ουγγρίνης στο πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών–Αστερουσίων για την αντιμετώπιση ζητημάτων οικιστικής ανάπλασης των περιοχών που έχουν πληγεί από τους σεισμούς στα όρια του Δήμου.
«Να αναχαιτίσουμε την ύπαρξη εγκαταλελειμμένων κτιρίων ώστε κάποια από αυτά να λειτουργήσουν και πάλι στο πλαίσιο ενός βιώσιμου τόπου, συνδράμοντας και στην οικονομική αναβάθμιση των σεισμόπληκτων περιοχών. Οι οικισμοί δίνουν ταυτότητα, κάτι σπάνιο σε μια εποχή ομογενοποίησης. Υπάρχει ήδη ο όρος «Μέση πόλη» δηλαδή σταδιακά όλες οι πόλεις γίνονται ίδιες, χάνουν τον χαρακτήρα τους που διατηρείται όμως ακόμα στους οικισμούς, μια αξία που δεν πρέπει να χάσουμε» ανέφερε ο κ. Ουγγρίνης.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι εδώ και καιρό έχει τεθεί θέμα ανθεκτικότητας των οικισμών, δηλαδή το κατά πόσον διατηρούν την ταυτότητα που είχαν προκειμένου να επιστρέψει κόσμος σε αυτούς, πώς θα λειτουργήσουν ως οικοσύστημα έτσι ώστε ο καθένας τους να μπορεί να ανταπεξέλθει στις επικείμενες προκλήσεις. «Η λογική των αναπλάσεων πρέπει να είναι στην κατεύθυνση δημιουργίας των βάσεων ώστε οι οικισμοί να μπορούν να αναπτύσσονται και να ανθίζουν για την επόμενη τριακονταετία. Δηλαδή, πέραν των άμεσων αναγκών που φυσικά θα αποτελέσουν προτεραιότητα, να αναπτυχθούν στρατηγικές συνεργασίας που να αντιμετωπίζουν το ζήτημα σε μεγαλύτερο βάθος» υπογράμμισε.
Κατά τη διαδικασία χαρτογράφησης των κτιρίων, πέραν όσων δεν μπορούν να σωθούν, καταγράφονται και όσα έχουν ιδιαίτερη αξία και θα μπορούσαν να διατηρηθούν αλλάζοντας, ίσως, χρήση. «Το Πολυτεχνείο έχει μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση ιστορικών και παλαιών κτιρίων και σαν στρατηγική θέλουμε οι επεμβάσεις να χωρίζονται σε βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ώστε από τις όποιες ευρωπαϊκές ή εθνικές χρηματοδοτήσεις, τα οφέλη να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά» ανέφερε ο κ. Ουγγρίνης.