Πίεση ασκείται στις δομές υγείας της Κρήτης από την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, πάνω από 180 περιστατικά COVID νοσηλεύονται τις τελευταίες μέρες στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού, ενώ τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τα 5500.
Μάλιστα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι μονάδες κορωνοϊού και οι ΜΕΘ του Ηρακλείου, μεταφέρθηκαν 5 ηλικιωμένοι με COVID-19 από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο νοσοκομείο Νεάπολης την προηγούμενη βδομάδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Όσο κι αν κυβέρνηση και διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων επικαλούνται την ατομική ευθύνη των ανεμβολίαστων και όσων δεν τηρούν τα μέτρα ως αποκλειστικές αιτίες για τη νέα έκρηξη των κρουσμάτων, δεν μπορούν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την πλήρη χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το άνοιγμα του τουρισμού (δειγματοληπτικά τεστ στις πύλες εισόδου, συνωστισμός σε πλοία, λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ.), για τα ελλιπή μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, για την ανεπαρκή ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας κατά τη διάρκεια ενάμιση χρόνου πανδημίας.
Κενές παραμένουν πάνω από 600 οργανικές θέσεις υγειονομικών στο ΠΑΓΝΗ, με συνέπεια εξαντλητικά ωράρια του υπάρχοντος προσωπικού με ελάχιστα ρεπό και πολλές χρωστούμενες άδειες. Ωστόσο, η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ επισήμανε πως οι προσλήψεις υγειονομικών που έγιναν στα νοσοκομεία του νησιού το προηγούμενο διάστημα επαρκούν, ενώ μέρος μόνο των κενών καλύφθηκε προσωρινά κυρίως με προσλήψεις επικουρικών, με τις περισσότερες από τις συμβάσεις να λήγουν εντός του επόμενου έτους. Μάλιστα, τα προβλήματα υποστελέχωσης και επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα επιδεινωθούν το Σεπτέμβρη με την αναστολή εργασίας (άνευ αποδοχών) των ανεμβολίαστων υγειονομικών και την πρόσληψη συμβασιούχων στη θέση τους.
Όπως στο τρίτο κύμα, έτσι και τώρα συρρικνώθηκαν και συγχωνεύθηκαν κλινικές (π.χ. η Νεφρολογική), αφού δεσμεύθηκαν για τη νοσηλεία κρουσμάτων 70 κλίνες του ΠΑΓΝΗ. Οι κλίνες αυτές στελεχώνονται με μετακινήσεις νοσηλευτών και υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του παθολογικού τομέα, με αποτέλεσμα προβλήματα δυσλειτουργίας σε διάφορα υποστελεχωμένα τμήματα, σε μια περίοδο που απουσιάζουν εργαζόμενοι με άδειες. «Στο πιο εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας, μόνο στο ΠΑΓΝΗ μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και 200 απλές κλίνες Covid», δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, φανερώνοντας το σχέδιο ακόμη και για μετατροπή του 25% των κλινών του νοσοκομείου σε COVID.
Ανεπαρκείς αποδεικνύονται και οι κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού όλης της Κρήτης και του νοτιοανατολικού Αιγαίου, πληθυσμού που υπερτριπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ούτε οι νέες κλίνες ΜΕΘ που άνοιξαν στα νοσοκομεία Ηρακλείου και Χανίων φτάνουν, ενώ δεν έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών για τη στελέχωσή τους. Η πληρότητα στις ΜΕΘ υπερβαίνει το 80% τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα τη δυσκολία εύρεσης κλίνης για νεαρή με COVID-19 από τον Άγιο Νικόλαο (στις 7/8) και την προσωρινή διακοπή αεροδιακομιδών από άλλα νησιά (προς την Κρήτη), ενώ η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε και σε συνεννοήσεις με τις ΥΠΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης για την υποδοχή περιστατικών από την Κρήτη (εφόσον χρειαστεί). Σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ Covid μπορεί να “αγγίξει” τις 59, με την χρήση όλων των διαθέσιμων χώρων και μέσων όπως των χειρουργικών τραπεζίων», προειδοποιώντας για εκ νέου μείωση των διαθέσιμων non–COVID κλινών ΜΕΘ (σε 16% του συνόλου) και των τακτικών χειρουργείων, τη στιγμή που στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ συμπεριλαμβάνονται περίπου 5000 ασθενείς.
Όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα -7 μήνες μετά την έναρξή του- το ποσοστό πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται ακόμη στο 52% περίπου, εξαιτίας των αργών ρυθμών εμβολιασμού τόσο τους πρώτους 3-4 μήνες του χρόνου (λόγω ανεπάρκειας εμβολίων) όσο και τον τελευταίο μήνα. Δεν υπάρχει υπεύθυνη επιστημονική ενημέρωση -οργανωμένη με ευθύνη του κράτους- για την ωφέλεια, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, ώστε να πειστούν όσοι είναι διστακτικοί. Η υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) αδυνατεί να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό και την παρακολούθηση των εμβολιασμένων, με αποτέλεσμα να λειτουργούν εμβολιαστικές γραμμές και στα νοσοκομεία, οι οποίες στελεχώνονται με την υπερεφημέρευση του υπηρετούντος ελλιπούς (αριθμητικά) ιατρικού προσωπικού. Oι εμβολιασμοί απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ ξεκίνησαν στην Κρήτη στις 6 Ιούλη, αφήνοντας ευπαθείς ομάδες με κινητικά προβλήματα απροστάτευτους για μήνες.
Αναδεικνύεται η έλλειψη ετοιμότητας του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος. Η διαχείριση αυτή της πανδημίας είναι απόρροια της διαχρονικής πολιτικής περιορισμού των κρατικών δαπανών για την υγεία. Τα σχέδια διοικήσεων και κυβέρνησης περιλαμβάνουν την προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους με την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς του υπάρχοντος ανεπαρκούς (σε αριθμό) υγειονομικού προσωπικού και με τη μείωση των non–COVID λειτουργιών, περιορίζοντας την πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με διάφορες παθήσεις στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο αναγκαίος εμβολιασμός δεν μπορεί να προβάλλεται ως μέσο το μοναδικό μέτρο, χωρίς να συνοδεύεται από άλλα μέτρα θωράκισης των δημόσιων δομών υγείας. Διεκδικούμε:
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας
- Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου MONIMOY προσωπικού με γρήγορες διαδικασίες
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
- Καμία απόλυση συμβασιούχων, καμία αναστολή εργασίας, καμία στέρηση μισθού συναδέλφων
- Επιτάχυνση του καθολικού δωρεάν εμβολιασμού με οργάνωση της ενημέρωσης αλλά και της φαρμακοεπαγρύπνησης και πλήρης στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων (με νέες προσλήψεις) στα πλαίσια μιας ενισχυμένης ΠΦΥ
- Εξασφάλιση της πλήρους λειτουργίας όλων των κλινικών και των τακτικών χειρουργείων».