Πένθος στο Μαρτίνο από τον θάνατο του αγαπημένου στην τοπική κοινωνία ιστορικού και ερευνητή Νίκου Μπάτσου, ο οποίος βρέθηκε νωρίτερα νεκρός και μέσα σε μια λίμνη αίματος στο κτήμα του στη “θέση” Τσούκα κοντά στο χωριό Προσκυνά.
Τον 73χρονο εντόπισε νεκρό συγγενικό του πρόσωπο, ενώ δίπλα του βρέθηκε και ένα παλιό περίστροφο το οποίο φαίνεται ότι είναι και το όπλο που του έκοψε το νήμα της ζωής του.
Όπως αναφέρει στο protothema.gr o Αθανάσιος Ζεκεντές, δήμαρχος Λοκρών, ο 73χρονος ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στην τοπική κοινωνία: “Τον ήξερα προσωπικά, είχαμε μια καλή γνωριμία εδώ και χρόνια. Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος 73 ετών, ασχολούνταν με την τοπική ιστορία και παράδοση. Όπως έμαθα από την τοπική αστυνομία ο 73χρονος αυτοκτόνησε χωρίς να γνωρίζει κανένας τους λόγους που οδηγήθηκε σ αυτό το μαρτυρικό τέλος. Ήταν γνωστός στην περιοχή. Ήταν παντρεμένος και τα παιδιά του ζούσαν στην Αθήνα”.
Η είδηση έχει πέσει σαν “βόμβα” στο Μαρτίνο καθώς πολλοί είναι αυτοί που τον είδαν πριν λίγα 24ωρα στο καφενείο: «Δεν φαινόταν πως αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα. Με όσους έχω μιλήσει μου είπαν πως ακόμα και προχθές τον είδαν στο καφενείο. Αν και είχε χιόνια εδώ πολλά, ωστόσο εκείνος μαζί με την παρέα του είχε πάει να πιει τον καφέ του. Δεν ήταν ένας άνθρωπος που αντιμετώπιζε κάποια ψυχολογικά προβλήματα και ήταν κλεισμένος μέσα σ ένα σπίτι, εκείνος κυκλοφορούσε. Κανένας μας δεν περίμενε την εξέλιξη αυτή γιατί σε κανέναν δεν είχε πει το παραμικρό ώστε να καταλάβουμε πως κάτι συνέβαινε μέσα του. Τι πραγματικά αντιμετώπιζε μόνο εκείνος και η οικογένεια ίσως να γνωρίζει. Πάντως όλοι έχουμε πέσει από τα σύννεφα».
Ο συγγραφέας – ιστορικός ήταν γεννημένος τον Ιανουάριο του 1946 και ήταν απόφοιτος της Σιβιτανιδείου σχολής. Εκτός από τα ιστορικά του βιβλία και άρθρα ο ερευνητής ήταν γνωστός και για το σπήλαιο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς που έφερε στο φως τον Απρίλιο του 2014.
Πρόκειται για σπήλαιο ηλικίας τουλάχιστον 15.000 ετών και βρίσκεται πίσω από το γυμνάσιο-λύκειο, στους πρόποδες του βουνού προφήτης Ηλίας στο Μαρτίνο. Ο ίδιος μάλιστα είχε επικοινωνήσει με το υπουργείο Πολιτισμού που έστειλε σπηλαιολόγους και αρχαιολόγους για να ερευνήσουν το σπήλαιο.
Για το σπήλαιο ο ίδιος είχε πει τότε: «Με οδήγησε στο σπήλαιο η μαρτυρία μιάς γιαγιάς, της Αγγελικής Κερφίλλια 1864-1964 η οποία είπε ότι , κατά την τουρκοκρατία οι Μαρτιναίοι έκρυβαν τα γυναικόπαιδα στην συγκεκριμένη σπηλιά . Έτσι αποφασίσαμε με τον εγγονό της γιαγιάς Αθανάσιο Κερφίλλια να επισκεφτούμε το μέρος και να ανακαλύψουμε το σπήλαιο. Αμέσως ειδοποιήσαμε το υπουργείο πολιτισμού και στις 16-9-2014 έστειλε σπηλαιολόγους και αρχαιολόγους οι οποίοι διερεύνησαν το σπήλαιο».
Πηγή: protothema.gr