Συγκλονιστικά ήταν τα όσα ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στον Χάρη Λεοντάκη, ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Γιάννης Λιονάκης, με αφορμή το νέο θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε στο Μπαλί Ρεθύμνου, όπου ένας 42χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του και η σύντροφος του δίνει μάχη για να κρατηθεί ζωντανή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων.
Ο κ. Λιονάκης, έκανε λόγο για ένα «τραγικό περιστατικό». Όπως ανέφερε έχει τύχει και άλλες φορές να βρεθούν άνθρωποι που έχουν πέσει σε έναν γκρεμό πολλών μέτρων και να βρεθούν μετά από αρκετό καιρό. «Εδώ πέρασαν 4-5 ημέρες και βρέθηκε ζωντανός ένας άνθρωπος. Είναι πρωτοφανές! Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η τραγικότητα τέτοιων συμβάντων. Δεν είναι το πρώτο. Να θυμίσω ότι πριν από λίγες ημέρες έχασε τη ζωή του στην Ιεράπετρα ένα παλικάρι που βρέθηκε μετά από αρκετό χρόνο. Δυστυχώς, αυτό είναι το τροχαίο και μοιάζει με ένα μοναχικό θάνατο. Θυμίζει ηλικιωμένους που πεθαίνουν στα σπίτια τους και τους βρίσκουν μετά από αρκετό καιρό. Ο τροχαίος θάνατος είναι σκληρός και έχει παράξενα χαρακτηριστικά».
Ο κ. Λιονάκης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις, όπου η μητέρα δεν μπορεί να αναγνωρίσει το ίδιο της το παιδί, έπειτα από ένα τροχαίο. «Έχουμε ανθρώπους που είναι μια χαρά! Τους βλέπεις, τους μιλάς, και μετά από κάποιες ώρες ή ένα 24ωρο χάνει τη ζωή του γιατί ίσως δεν ελήφθησαν τα μέτρα που πρέπει. Αυτή είναι η κατάσταση, αυτό είναι το τροχαίο. Πέρυσι σαν σήμερα στο νησί είχαμε δύο νεκρούς και φέτος έχουμε ήδη οχτώ. Το lockdown πέρσι σταμάτησε 5 Μαΐου και ο πρώτος νεκρός μετά την άρση πρέπει να ήταν 10 με 15 του μήνα. Με τις συνθήκες που επικρατούν, αν βγούμε λιγάκι έξω φοβάμαι μην χειροτερέψουν τα πράγματα. Δε γίνεται να υπάρχει άλλη περιοχή που να έχει 300% αύξηση νεκρών».
Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει. «Θεώρησα ότι θα ήταν διαφορετικά από το 2019, γιατί είχαμε μια κακή χρονιά. Είχαμε 60 νεκρούς και μόνο ο περιορισμός των μετακινήσεων μπορεί να φέρει μια βελτίωση. Αυτό, και οι υποδομές. Η αλλαγή που θα έρθει και γι’ αυτό δεν παρατηρούμε καλύτερα στατιστικά στην Κρήτη είναι γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως, απλά περιορίσαμε την κίνηση».
Μάλιστα, επεσήμανε πως τα οχήματα των Ελλήνων είναι σε πολύ κακή κατάσταση ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει αλλάξει η κουλτούρα των οδηγών. «Αυτά προέρχονται από μια βαθιά κρίση πολλών χρόνων, αναφορικά με τη συντήρηση των οχημάτων και εξακολουθούμε να έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Έχουμε τον γηραιότερο στόλο οχημάτων, 17 ετών είναι η μέση ηλικία οχημάτων που κυκλοφορούν σήμερα στη χώρα μας».
Ιστορία βγαλμένη από ταινία, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, το νέο θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε στους δρόμους της Κρήτης. «Όλα αυτά είναι τραγικά. Ας περάσει κάποιος από τα όρια του νομού Ρεθύμνου λίγο πριν τις Σίσες. Μια μάνα με δύο παιδιά, γιατρούς φοιτητές στην Ιταλία. Έχασε τους δύο της γιους σε ένα τροχαίο!».