«Το πράσινο τιμολόγιο θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όσους το έχουν επιλέξει. Δεν καταργείται στο τέλος του χρόνου. Καταργείται η υποχρεωτικότητα παροχής από τους παρόχους, από την αρχή που νομοθετήθηκε ήταν για ένα χρόνο αυτή η υποχρεωτικότητα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 fm ενώ παράλληλα μίλησε για το αν μπορεί η Ελλάδα να φύγει από το χρηματιστήριο ενέργειας αλλά και για την αλλαγή του νυχτερινού ρεύματος.
Δεν καταργείται το πράσινο τιμολόγιο
Όσον αφορά στο πράσινο τιμολόγιο, ο υπουργός ανέφερε πως θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όσους το έχουν επιλέξει, δεν καταργείται. Καταργείται η υποχρεωτικότητα παροχής από τους παρόχους, όχι το τιμολόγιο. Δηλαδή αν έρθει κάποιος νέος πελάτης, δεν είναι υποχρεωμένος μετά την 1η/1/2025 να του το προσφέρει ο πάροχος. Αυτοί που έχουν ήδη παραμένουν εκεί που έχουν μέχρι να αποφασίσουν να αλλάξουν.
«Εγώ πιστεύω θα το προσθέσουν λογικά όλοι οι πάροχοι το πράσινο τιμολόγιο», είπε ο υπουργός.
Όπως είπε ο υπουργός, το κάθε τιμολόγιο έχει τα καλά και τα κακά του. «Στο μάκρος του χρόνου θα έχουμε δύο κυρίως τρόπους τιμολόγησης, το δυναμικό, το πορτοκαλί, για τις επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο, αυτοί έχουν έξυπνους μετρητές, και θα ενθαρρύνουμε και τα σταθερά τιμολόγια, για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος με μικρή κατανάλωση να παρακολουθεί τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή για κάποιον που θεωρεί εντάξει το τιμολόγιο που έχει».
Τώρα εάν κάποιος περάσει από το πράσινο στο μπλε τιμολόγιο και μετά θέλει να επιστρέψει πάλι στο πράσινο, το πιθανότερο, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, είναι ότι θα το προσφέρει ο πάροχος, αλλά δεν θα έχει και καμία σημασία, γιατί θα μπορεί να πάρει παρεμφερές τιμολόγιο, που να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά. «Η αγορά θα καλύψει όλες τις ανάγκες», τόνισε ο υπουργός.
Αλλαγή νυχτερινού ρεύματος
Ο υπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιείται από το ΥΠΕΝ μια μελέτη κατανάλωσης ανά ώρα και ανά συσκευή, για να διαπιστωθεί πότε πρέπει να γίνει η παρέμβαση. «Τις ακριβείς διαστάσεις θα τις δούμε σε δύο εβδομάδες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης προσθέτοντας πως γενικά οι φθηνές τιμές είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο. Θα υπάρχει και εποχικότητα στην αλλαγή. Επιπλέον, ένας χρήστης νυκτερινού τιμολόγιου δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα, θα περάσει στο διζωνικό, κι αν θέλει μια τιμή θα ζητήσει να έχει μια τιμή. Αυτόματα η μείωση της τιμής θα πάει στις μεσημεριανές ώρες και το Σαββατοκύριακο.
Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως με το φθηνό μεσημεριανό τιμολόγιο το ΥΠΕΝ στοχεύει στον μεγάλο πληθυσμό της χώρας, που είναι στο σπίτι, όπως οι ηλικιωμένοι, αυτοί που δουλεύουν τηλεργασία κ.λπ. Όλοι αυτοί τις τιμές του μεσημεριού δεν μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν, τώρα θα μπορούν.
Χρηματιστήριο Ενέργειας
«Σχετικά με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει, έτσι λένε οι ευρωπαϊκές οδηγίες», είπε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «όταν αποκόπτεται μια περιοχή της Ευρώπης λόγω υπερβολικής ζήτησης για ένα έκτακτο γεγονός, π.χ. καύσωνα και Ουκρανία, δεν μπορεί να αφήνουμε να γίνονται ουρανοκατέβατα κέρδη γιατί στέλνουν λάθος σήμα στην αγορά, πρέπει να χτίσεις παραπάνω διασυνδέσεις. Δεν λειτουργεί σωστά το ευρωπαϊκό μοντέλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Ζητάμε να μας δώσει μηχανισμό υπερεσόδων, δύσκολο, αλλά θα δώσουμε μάχη για να παίρνουμε τα υπερκέρδη και να τα γυρνάμε στον καταναλωτή».
Τόνισε, επίσης, πως οι ΑΠΕ είναι πολλές και θα γίνουν συντριπτικά περισσότερες τα επόμενα 3-4 χρόνια, θα πέσουν οι τιμές της χονδρικής με τις ΑΠΕ.