Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σκρέκας για το πλαφόν: «Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της»

Πρέπει να διαβάσετε

Την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στο αέριο και τον μηχανισμό διόρθωσης των τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

«Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε».

Με δεδομένες τις διαιρέσεις που παραμένουν μετά και τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών, η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας που θα γίνει σήμερα Τρίτη φλερτάρει με νέο ναυάγιο, με αποτέλεσμα το ζήτημα να επιστρέφει εκ νέου σε αυτό το σενάριο στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, της τελευταίας για την τρέχουσα χρονιά, που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Στο τέλος Οκτωβρίου, πάντως, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε υπογραμμίσει ότι θα ήταν αποτυχία να επιστρέψει το θέμα της ενέργειας στη Σύνοδο των ηγετών.

Παραμένουν οι διαφωνίες

Μετά την προηγούμενη, άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, είχε ζητηθεί από την Κομισιόν να επιστρέψει στο τραπέζι με νέες προτάσεις ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές. Η Κομισιόν, πράγματι, παρουσίασε τις περασμένες ημέρες, στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών (COREPER) τη δεύτερη αναθεωρημένη πρόταση για τον Μηχανισμό Διόρθωσης της Αγοράς, όπως ονομάζεται στη γλώσσα των Βρυξελλών ο μηχανισμός για το πλαφόν. Στην εν λόγω συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι οι βασικές διαχωριστικές γραμμές παραμένουν.

O υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σήκωσε το βάρος της διαπραγμάτευσης στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας

Από τη μία είναι το μπλοκ των χωρών που ζητούν μια πιο δραστική παρέμβαση ώστε να αποσοβηθούν οι υπερβολικές χρεώσεις στις τιμές του ρεύματος και να περιοριστούν οι απότομες ημερήσιες μεταβολές. Δηλαδή είναι το μπλοκ των 14 χωρών, στο οποίο η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο, ήτοι Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία.

Από την άλλη, είναι η ομάδα των κρατών-μελών που καλύπτονται από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμώντας ότι αυτή διασφαλίζει τις βασικές γραμμές που είχαν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Σε αυτή την ομάδα μπροστάρισσες είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ μαζί τους συντάσσονται Αυστρία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Ουγγαρία. Σε ενδιάμεσο ρόλο βρίσκονται η Γαλλία, η Σουηδία και η Κύπρος που, όμως, δεν αποκλείουν μια πιο δραστική παρέμβαση στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι με την επικαιροποιημένη πρόταση της Κομισιόν, το ύψος του πλαφόν κατέβηκε από τα 275 στα 220€/MWh. Οι μεν που διαφωνούν θεωρούν ότι έχει γίνει πρόοδος, αλλά η τιμή είναι ακόμα πολύ υψηλή συγκριτικά με την πρόβλεψη που γίνεται για τιμές που θα διαπραγματεύονται το επόμενο διάστημα στην περιοχή των 150 ευρώ. Από την άλλη, οι πιο «σκληρές» χώρες θεωρούν και τα 220 ευρώ χαμηλό πήχη. Διαφορά υπάρχει και ως προς τα προϊόντα που θα υπαχθούν στο καθεστώς του μηχανισμού, με τους μεν να θέλουν πιο ευρεία και τους δε πιο συσταλτική συμπερίληψη. Τέλος, οι μεν θέλουν αναστολή του μηχανισμού με πολιτική απόφαση, άρα απόφαση υπουργών, ενώ οι δε ζητούν να προβλεφθεί μηχανισμός αυτόματης αναστολής με συγκεκριμένα κριτήρια.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα