Ιδιαίτερα υψηλούς στόχους θέτει η κυβέρνηση για την Κρήτη σε ότι αφορά στην ενέργεια, καθώς επιδιώκεται το 2030 το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλώνει το νησί, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές κι ο τουρισμός να αναπτύσσεται με βιώσιμους όρους.
Στο μεταξύ, προσεχώς αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, νόμος μέσω του οποίου θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία επαγγελματικών ενεργειακών κοινοτήτων με εγκατάσταση Α.Π.Ε., οι οποίες θα συνδέονται κατευθείαν στην υψηλή τάση. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι προβλέπεται η εγκατάσταση και μπαταρίας – συστήματος αποθήκευσης, ώστε να επιτυγχάνεται αυτονομία και συνεχής αξιοποίηση της ανανεώσιμης ενέργειας.
Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, το επιδοτούμενο πρόγραμμα θα αφορά παντός είδους επαγγελματίες. «Έχουμε σκοπό το πρώτο τρίμηνο του έτους να έχουμε ολοκληρώσει τον οδηγό του προγράμματος και να έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Άρα, ο νόμος θα πρέπει να έχει τεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε μέσα στον Μάρτιο να προκηρυχθεί το πρόγραμμα επιδότησης.»
«Η ενεργειακή κρίση δε θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας»
Σε ότι αφορά στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως αυτή θα παρέχεται για όσο διάστημα οι τιμές την καθιστούν αναγκαία. «Κανείς δεν πανηγυρίζει. Δε λέμε ότι έχουμε εξαφανίσει την ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά εκείνο το οποίο κάνουμε είναι ότι προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να απορροφούμε το 80 έως 90% της αύξησης, ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να βγάλουν και το φετινό χειμώνα και βεβαίως και το ερχόμενο καλοκαίρι και το μεθεπόμενο χειμώνα, γιατί η ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία κι όσο η Ρωσία χρησιμοποιεί ως ένα οικονομικό όπλο την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, η κρίση θα υπάρχει.»
«Σημαντικό το πλαφόν αν και… υψηλή η τιμή του»
Σε ότι αφορά στις διεθνείς αγορές ενέργειας, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως η συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την, υπό όρους, επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ στο φυσικό αέριο, δίνει το σήμα ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια». Ωστόσο, παράλληλα παραδέχθηκε πως η τιμή του πλαφόν είναι αρκετά υψηλή. «Σημασία έχει ότι αν είχε τεθεί σε εφαρμογή αυτό το πλαφόν νωρίτερα, θα είχαμε γλιτώσει από δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο καλοκαίρι ως Ελλάδα και δισεκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο Ευρώπης. Χρήματα τα οποία δυστυχώς πληρώσαμε ως Ευρωπαίοι στους προμηθευτές φυσικού αερίου κι ένα μεγάλο κομμάτι και στο ρωσικό φυσικό αέριο, για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες. Δεν μπορεί όμως η Ευρώπη να πληρώνει 4 και 5 φορές ακριβότερο το φυσικό αέριο, από οποιαδήποτε άλλη γωνιά του πλανήτη, γιατί αυτό συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι».