Στις αλλαγές που αναμένεται να υπάρξουν στη δωρεάν διανομή των self tests, αναφέρθηκε μέσα από τον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.

Όπως ανέφερε, η μέχρι τώρα πληροφόρηση που υπάρχει – καθώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση – είναι ότι η διανομή των self tests από τα φαρμακεία, θα πάρει παράταση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. «Παρόλα αυτά, πρέπει να καταθέσουμε τις ενστάσεις μας, γιατί αυτή η διαδικασία γίνεται χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί κάποια θεσμικά αιτήματα που είχαμε θέσει στο Υπουργείο Υγείας, αλλά μετατέθηκαν για το μέλλον και βέβαια υπάρχει η ένσταση σε σχέση με τη διαδικασία που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες, που δημιούργησε ένα άσχημο κλίμα». 

O κ. Σκουντάκης, υποστήριξε πως η συμπεριφορά της κυβέρνησης έδειξε ότι υπάρχει ένας πρόχειρος σχεδιασμός ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως είχε γίνει μια συμφωνία μεταξύ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Υπουργείου Υγείας, να δοθεί μια παράταση στη διανομή των τεστ, κυρίως για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις. «Παρόλα αυτά η θετική μας στάση και αυτό που κάναμε τους τελευταίους μήνες, όχι μόνο δεν εκτιμήθηκε αλλά ακούστηκαν διάφορες δηλώσεις, λες και ήμασταν εμείς ο εχθρός και το πρόβλημα. Μόνο οι φαρμακοποιοί δούλεψαν δωρεάν για να γίνει αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη αντιμετώπιση από τον κλάδο και όχι αυτή η εχθρότητα». 

Τόνισε δε, πως σαν πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, κλήθηκε πολλές φορές σε φαρμακεία προκειμένου να βοηθήσει συναδέλφους του, που όπως ανέφερε βρέθηκαν μπροστά σε «κακές συμπεριφορές» πολιτών. «Εμείς γνωρίζαμε ότι θα επωμιστούμε αυτή τη γκρίνια του κόσμου, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν δικαιολογημένη αλλά δεν μπορούμε εμείς να δώσουμε λύσεις».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκουντάκης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, δεν έχει εκδώσει προς το παρόν κάποια ανακοίνωση σε σχέση με τη διανομή των self test. Παράλληλα πρόσθεσε, πως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την 1η Ιουλίου, θα υπάρξει παύση των self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους.